În luna februarie a anului trecut, Google ne-a oferit primele detalii despre Project Tango, iar avansatul sistem de analiză optică tridimensională a mediului ambiant s-a concretizat jumătate de an mai târziu într-o tabletă de referinţă. Chiar dacă nu am mai auzit noutăţi în aceste ultime şase luni, Google ne asigură că tehnologia este dezvoltată în continuare şi a anunţat că acesta a ieşit din etapa experimentală.
Project Tango, la fel ca telefonul modular Ara, este dezvoltat de către departamentul special Advanced Technology and Projects din cadrul Google. Una dintre subdiviziunile fostei companii Motorola Mobility, acest departament se ocupă de dezvoltarea unor tehnologii avansate şi are la dispoziţie un interval limitat de timp în care trebuie să le finalizeze sau să le abandoneze. Deşi nu am mai auzit însă nimic de Project Tango, departamentul ATAP a anunţat că tehnologia nu a fost abandonată şi va fi dezvoltată de acum înainte direct de către Google
Un sistem avansat pentru analiza optică 3D a mediului ambiant, Project Tango foloseşte o cameră foto principală cu senzor de 4 MP şi pixeli de 2 micrometri, la fel ca produsul implementat pe terminalele HTC One M7 şi One M8, o cameră secundară pentru detecţia mişcării şi un senzor pentru măsurarea profunzimii câmpului. Bazată pe tehnologia de analiză optică tridimensională M4VD, dezvoltată de către compania israeliană Mantis Vision, Project Tango le permite dezvoltatorilor software interesaţi să experimenteze cu noi tipuri de aplicaţii de realitate augmentată. Folosind ansamblul optic complex descris mai sus, la care se adaugă senzorii clasici precum giroscop, accelerometru sau GPS, software-ul din spatele Project Tango permite recrearea fidelă a unui mediu 3D complex şi utilizarea lui în diverse scopuri.
Printre exemple date de Google se numără crearea unor sisteme de orientare în spaţiu pentru cei cu vedere slabă, recrearea 3D a unui mediu pentru a ajuta munca arhitecţilor sau navigaţia autonomă a unor roboţi. Fidelitatea acestui sistem hardware şi software este ridicată, Google afirmând că tableta Project Tango analizează 250.000 de date diferite pe secundă, ceea ce explică parţial de ce compania a optat iniţial pentru două procesoare dedicate Myriad 1 şi ulterior pentru un procesor NVIDIA cu suport GPGPU.
Membrii ATAP nu au dezvăluit care dintre departamentele Google se va ocupa de dezvoltarea acestei tehnologii, direcţia în care se îndreaptă proiectul părând momentan la fel de nebuloasă ca cea a faimosului proiect Glass. Google a promis însă că primele produse comerciale născute din Project Tango vor fi lansate în cursul acestui an, LG fiind deocamdată prima şi singura companie care a anunţat că o va încorpora într-un produs comercial, ceea ce ne face să credem că Project Tango ar putea avea un viitor mai sigur.