Ultimele săptămâni ne-au servit o lecţie dură şi celor mai idealişti dintre noi, iar adevărul ieşit la iveală este brutal şi trebuie conştientizat, chit că ar fi trebuit să ne fie evident cu ani buni în urmă: securitatea e moartă, iar intimitatea a putrezit de mult.
Dacă până acum mai erai suficient de credul să speri că cineva, cumva, se poate abţine să te folosească, pe tine, utilizatorul, în orice fel şi formă posibile, acum, în ceasul al 12-lea, ar trebui să realizezi că banii pe care îi dai sunt doar o parte a preţului pe care îl plăteşti. Că în timp ce cumperi, te şi vinzi. Ba nu: te oferi gratis la schimb. Că pentru un telefon sau un televizor, dai mult mai mult decât bani.
Pentru cei care nu au fost pe fază în ultimele zile, un scurt rezumat al noutăţilor:
Asta e ceea ce s-a aflat. De obicei, mai grave şi mai multe sunt chestiunile care nu se cunosc sau se află după mulţi ani ori deloc. Putem presupune, fără să cădem în păcatul teoriilor conspiraţioniste, că acesta este doar vârful aisbergului.
Dar nu trebuie să fim şocaţi. Asta este lumea în care trăim, chit că cei mai mulţi dintre semenii noştri nu au aflat încă. Asta este partea întunecată a tehnologiei impusă cu puterea discreţionară pe care legea o acordă sau o ignoră. Este backdoor-ul din viaţa noastră. Uşa din spate pe care au acces discreţionar agenţiile de stat, producătorii şi produsele pe care le folosim, plus alţii care se pot strecura şi pe care îi numim hackeri doar pentru faptul că ei nu sunt protejaţi de lege să facă ceea ce fac.
Asta nu înseamnă că tehnologia este ochiul dracului şi ar trebui arsă pe rug. Nu tehnologia este vinovată, ci felul în care este implementată şi folosită. Tehnologia poate fi unul dintre cele mai bune lucruri care ţi se poate întâmpla, la fel cum poate fi şi cel mai rău. Trebuie să conştientizăm şi pericolele de tot felul pe care le presupune (dincolo de securitatea şi intimitatea inexistente). Nu doar avantajele pe care ni le aduce. Dacă avem dispozitive smart, nu înseamnă că trebuie să le lăsăm să gândească în locul nostru. Noi trebuie să fim în controlul tehnologiei, nu invers.