Dezvăluit în cadrul evenimentului de prezentare Windows 10 organizat în luna ianuarie, Project Spartan – web browser-ul care va înlocui în cele din urmă venerabilul Internet Explorer – a fost ţinut departe de ochii publicului. Potrivit Microsoft, web browser-ul bazat pe un motor de randare cu totul nou va include asistentul Cortana cu suport pentru comandă vocală, suport pentru notiţe de mână, mod de citire şi alte bunătăţi.
Astfel, ştim deja că Windows 10 va fi livrat cu două web brosere: Spartan şi Internet Explorer 11, cel din urmă fiind inclus pentru păstrarea compatibilităţii cu website-urile şi aplicaţiile web optimizate pentru versiunile mai vechi de Windows. Construit de la zero, in ideea de a fi un competitor redutabil pentru Google Chrome şi Mozilla Firefox, Spartan va fi web broser-ul implicit sub Windows 10, pus în valoare cu o interfaţă modernă, optimizată pentru maximizarea spaţiului alocat paginii web, precum şi alte funcţii menite să-i confere un avantaj competitiv.
Chiar dacă mai e ceva timp până la lansarea sa oficială, o copie funcţională Project Spartan a ajuns deja în posesia WinBeta, celebrul portal specializat în dezvăluiri legate de produsele gigantului Microsoft publicând în scurt timp un clip demonstrativ arătând principalele elemente de atracţie, printre care şi asistentul Cortana, al cărui rol este să asiste sesiunile de navigare web furnizând informaţii utile relevante pentru website-ul vizitat şi activităţile pe care încercăm să le desfăşurăm. Spre exemplu, la vizitarea website-ului unei companii Cortana va furniza informaţii importante despre aceasta, cum ar fi programul de lucru, numere de telefon, locaţie şi păreri lăsate de alţi vizitatori. Informaţii suplimentare pot fi obţinute folosind opţiunea Ask Cortana, activată prin click dreapta asupra unui cuvânt sau frază selectată în pagina vizitată.
Interacţiunea cu asistentul Cortana este realizată în principal prin intermediul unui sidebar, ce glisează din dreapta ecranului atunci când sunt solicitate informaţii, ascuns în restul timpului pentru a nu incomoda lectura paginilor web. Cel puţin în versiunea testată, Cortana nu include efecte audio, informaţiile fiind prezentate exclusiv în formă vizuală.
Cu puţin noroc, noul web browser va fi inclus în următorul build Windows 10, oferit pentru testare începând cu această săptămână tuturor utilizatorilor înrolaţi în programul Windows Insider.