Utilizatorii calculatoarelor Windows au constatat probabil de multă vreme că browser-ul Internet Explorer oferă un mod de control tactil foarte bun, în timp ce popularul Google Chrome poate fi considerat cu ceva bunăvoinţă doar satisfăcător. După ce a încercat să-şi impună propriile tehnologii, echipa de dezvoltare software Google a aruncat prosopul şi a anunţat că va adopta şi ea implementarea Microsoft.
Cheia controlului tactil superior din Internet Explorer 10 şi 11 se numeşte Pointer Events, o interfaţă software de dezvoltare care fuzionează algoritmii de control pentru mouse, ecran tactil şi stylus într-un unic set universal de specificaţii. Pointer Events nu se ocupă însă doar de banalul control general al paginilor Web, oferind clasicele gesturi de derulare sau mărire, ci, mult mai important, interacţionează şi cu conţinutul efectiv al acestora. Drept urmare, Pointer Events permite astfel dezvoltarea unor pagini sau aplicaţii Web care funcţionează natural şi fluid la fel ca un produs software obişnuit în orice browser compatibil. În plus, arhitectura Pointer Events este extensibilă, permiţând implementarea uşoară a unor echipamente hardware de control noi, cum ar fi cele pentru control fără contact sau căştile de realitate virtuală.
Pointer Events a fost creat de Microsoft pentru Internet Explorer, iar setul de specificaţii a fost preluat şi de către Mozilla. Cei din urmă l-au implementat în defuncta versiune Modern UI, însă compatibilitatea a fost păstrată pentru versiunea Android şi este implementat şi în cadrul produsului desktop, fără a fi însă şi activată în mod implicit. Adoptat de către World Wide Web Consortium, Pointer Events a deveni într-un final un standard oficial pe care doar Apple şi Google nu s-au grăbit să-l adopte.
În timp ce Apple foloseşte o interfaţă similară, compania având de altfel şi nişte brevete care s-au intersectat într-o oarecare măsură cu Pointer Events, Google a afirmat iniţial că nu doreşte să implementeze tehnologia Microsoft. Într-un final, compania s-a răzgândit, iar Apple Safari va rămâne (cel puţin pentru moment), singurul browser important incompatibil. Aceasta ar putea fi o piedică suplimentară în calea adopţiei generale a standardului, Safari fiind mai puţin important în mediul desktop dar un browser important pe piaţa terminalelor mobile, însă putem spera că şi cei de la Apple se vor răzgândi într-un final.
Google a anunţat însă că implementarea Pointer Events va necesita ceva timp, companai trebuind să actualizeze toate implementările Blink, adică cele pentru Android, Android WebView, iOS, Windows, Mac OS şi ChromeOS.