După ce ne-a vorbit timp de două luni despre viitorul browser Spartan, Microsoft a considerat că acesta a ajuns într-un stadiu suficient de avansat pentru a putea da ochii cu publicul. Prima versiune publică a browser-ului este inclusă în cadrul Windows 10 Tech Preview Build 10049, actualizarea fiind disponibilă utilizatorilor Windows Insider care au ales să testeze viitorul sistem de operare Microsoft şi au optat pentru distribuţia rapidă Fast Ring.
Până acum, motorul de afişare îmbunătăţit EdgeHTML al browser-ului Spartan a putut fi testat în cadrul Internet Explorer 11 pentru Windows 10, însă utilizatorii pot vedea acum şi interfaţa produsului şi câteva dintre particularităţile pe care Microsoft le-a prezentat acum două luni. Fiind vorba de un produs aflat încă în plină dezvoltare, Spartan va trece în mod sigur prin câteva schimbări până la lansarea din vară, însă versiunea oferită acum este suficientă pentru a ne face o idee.
Interfaţa este extrem de simplă, aceasta combinând un mediu vizual simplu similar celui oferit de Google Chrome cu elementele grafice rectangulare specifice Microsoft. Versiunea actuală foloseşte cea mai nouă versiune a motorului de afişare EdgeHTML şi oferă două dintre facilităţile menţionate deja de Microsoft.
Prima dintre acestea este opţiunea pentru adnotări Web. Odată activată, aceasta va schimba interfaţa în cunoscutele haine mov ale aplicaţiei OneNote şi va permite adnotarea sau marcarea textului şi amplasarea unor notiţe. Acest mod de lucru permite utilizarea întregii pagini sau doar a unei bucăţi din ea, iar conţinutul poate fi salvat pe Facebook, Flipboard sau OneNote.
Cea de-a doua facilitate implementată în acest moment este Reading Mode. Internet Explorer oferă acesta opţiune începând de la versiunea cu numărul 11, iar Spartan o îmbunătăţeşte cu un o paginare mai elegantă care permite particularizarea fontului sau culorilor, cu o listă de pagini favorite şi cu opţiunea de salvare a conţinutului în format PDF.
Proejct Spartan oferă şi integrare cu asistentul digital Cortana, însă cum acesta nu este disponibil în România, acest aspect este momentan mai puţin important. Alte noutăţi sunt opţiunea de partajare a conţinutului pe diverse site-uri de socializare, posibilitatea dezactivării plug-in-ului Adobe Flash şi câteva instrumente de lucru pentru programatorii Web.