Produs de MCST (Moscow Center for SPARC Technologies), procesorul botezat Elbrus-4C este un model quad-core cu performanţe ˝rezonabil de bune˝, creat pentru a oferi Rusiei independenţă tehnologică faţă de America – ţara de origine a giganţilor Intel şi AMD.
În ciuda acronimului SPARC regăsit în numele companiei, Elbrus-4C foloseşte un set de instrucţiuni proprietar numit Elbrus ISA şi o arhitectură de procesor proprie companiei ruse. Particularităţile sale nu sunt foarte bine cunoscute, dar se face remarcată o funcţie utilă – emulare x86. Similar implementării folosite de Transmeta pentru nucleul Crusoe, procesoarele Elbrus pot rula aplicaţii obişnuite create pentru platforme cu procesoare x86 (AMD, Intel), trecând codul executabil printr-o maşină virtuală care să asigure interpretarea şi conversia acestuia în instrucţiuni suportate de procesor. Desigur, metoda nu este la fel de eficientă ca o implementare X86 realizată la nivel de hardware, dar funcţionează.
Deşi este foarte avansat, după standardele producătorului rus, Elbrus-4C nu se ridică nici pe departe la nivelul pretenţiilor unui procesor pentru PC-uri de ultimă generaţie: frecvenţă nominală de 800 MHz şi design cu 986 milioane de tranzistori, cam mult pentru un chip fără grafică integrată şi realizat cu proces de fabricaţie pe 65nm, dezvoltat de TSMC pentru modele de procesoare lansate acum câţiva ani. Consumul de energie nu a fost dezvăluit, însă performanţele estimate la 25 gigaflopi pentru executarea de cod pe 64 biţi cu instrucţiuni double-precision sunt promiţătoare.
În ce priveşte suportul software, MCST livrează o distribuţie Linux compatibilă cu procesoarele sale, botezată Elbrus. Aceasta vine preinstalată pe un computer complet funcţional motorizat de procesorul Elbrus-4C, botezat Elbrus ARM-401. Pe pagina de produs publicată pe website-ul companiei, producătorul menţionează inclusiv suport pentru Windows XP şi alte sisteme de operare compatibile x86, asigurat cu ajutorul funcţiei de emulare X86.
Preţul la vânzare pentru un computer Elbrus ARM-401 complet echipat atinge 200.000 ruble (echivalentul a 4000 dolari), însă compania promite ˝reduceri semnificative de preţuri˝ până la finalul acestui an.