Compania Apple cumpără din când în când companii de mică anvergură pentru a-şi îmbunătăţi portofoliul tehnologic, însă nu toate achiziţiile se concretizează vizibil sau în timp scurt. Cea mai recentă achiziţie a celor de la Apple este însă interesantă deoarece fosta companie Coherent Navigation s-a specializat în soluţii de localizare prin satelit cu precizie ridicată, iar tehnologiile acesteia ar putea fi puse la lucru începând cu deja zvonita actualizare a serviciului Apple Maps.
Lansat în septembrie 2012 împreună cu actualizarea iOS 6, serviciul Apple Maps a înlocuit Google Maps deoarece compania Apple a dorit să ofere şi servicii de navigaţie asistată, iar partenerul nu a fost dispus să le ofere. Dezvoltat în grabă, serviciul Apple Maps s-a dovedit a fi unul dintre cele mai răsunătoare eşecuri software din ultimii ani, iar perioada care s-a scurs de atunci nu l-a făcut cu mult mai bun. Dacă ţări precum Statele Unite sau Regatul Unit au primit o atenţie ceva mai mare, Apple Maps a rămas pentru restul lumii un produs inferior care nu poate rivaliza sub nici o formă cu Google Maps, Nokia HERE sau OpenStreetMap.
Zvonurile afirmă însă de ceva vreme că Apple intenţionează să lanseze o actualizare majoră a platformei online Maps, iar achiziţia unor companii mici din domeniu precum BroadMap, Embark, HopStop, Locationary sau WiFiSlam susţin acest lucru. Pe lista companiilor implicate în dezvoltarea de soluţii pentru localizare achiziţionate de către Apple se adaugă acum şi Coherent Navigation, iar tehnologia lor pare promiţătoare pentru utilizatorii iPhone sau iPad.
Fondată în 2008, compania Coherent Navigation oferă ceva mai mult decât nişte simple promisiuni, aceasta livrând deja câteva soluţii secrete sau ne-secrete pentru guvernul Statelor Unite. Punctul forte al ofertei fostei companii Coherent Navigation se numeşte High Integrity Global Positioning System, acesta fiind un sistem de poziţionare care foloseşte atât datele oferite de cunoscuta constelaţie de sateliţi GPS cât şi cele furnizate de reţeaua sateliţilor de telecomunicaţie cu orbită joasă Iridium. O tehnologie testată de altfel şi de către Boeing în 2009, High Integrity GPS promite o precizie de ordinul centimetrilor, îmbunătăţind astfel substanţial precizia oferită de reţelele GNSS actuale.
Compania Apple a confirmat achiziţia, dar, ca de obicei, nu a oferit alte detalii. Tehnologia High Integrity GPS ar putea fi folosită începând chiar cu acest an, asta în cazul în care promisa actualizare Apple Maps cu hărţi mai bune şi localizare în interiorul clădirilor îşi va face într-adevăr apariţia odată cu iOS 9, dar şi pentru alte proiecte mai enigmatice de lungă durată, cum ar fi zvonitul automobil electric.