Este de lăudat faptul că Apple lansează noi update-uri de software pentru dispozitive lansate cu trei sau chiar patru ani în urmă. De cele mai multe ori însă, pe cele mai vechi telefoane sau tablete, sistemul nou de operare nu reuşeşte să ofere acelaşi nivel de performanţă precum versiunea anterioară. Odată cu iOS 9 se pare că Apple va aborda o nouă strategie de dezvoltare, care va îmbunătăţi performanţa chiar şi pe dispozitive lansate în 2011.
Momentan este vorba doar despre un zvon care nu poate fi verificat, însă sursele celor de la 9to5mac sugerează că Apple la dezvălui la WWDC un sistem de operare pentru mobile mult mai performant decât iOS 8, chiar şi pe hardware învechit. Se pare că toate dispozitivele care au primit iOS 8, inclusiv iPad 2, iPod Touch gen. 5, iPad Mini şi iPhone 4S, vor avea acces şi la noul iOS 9, care le va oferi performanţă superioară în toate scenariile. Toate aceste dispozitive au în comun chipset-ul Apple A5, un dual-core care încă reuşeşte să ruleze cele mai recente aplicaţii, însă este îngreunat de sistemul de operare care consumă din ce în ce mai multe resurse.
Pentru a îmbunătăţi performanţa, Apple va aborda o strategie complet diferită faţă de cea din prezent. În loc să pună întregul sistem de operare nou pe hardware-ul învechit şi să dezactiveze din funcţiile sale mai avansate pe rând, până când începe să ofere un nivel de performanţă acceptabil, compania va face exact inversul. Va dezvolta o versiune de bază a sistemului de operare, fără acces la funcţii avansate şi va integra pe rând din acestea până când oferă o experienţă de utilizare plăcută.
Desigur, acest lucru înseamnă că anumite funcţii nu vor fi disponibile pe dispozitivele mai vechi, însă o astfel de situaţie ar fi uşor de anticipat pentru terminale atât de vechi. Partea cea mai bună este că îmbunătăţirile de securitate, compatibilitatea cu noile API-uri şi cu cele mai recente versiuni ale aplicaţiilor sunt astfel garantate, indiferent dacă ai cumpărat un dispozitiv cu iOS astăzi sau în urmă cu patru ani.
Alături de îmbunătăţirile pe partea de performanţă, sunt zvonite şi alte modificări importante. Întrucât iOS 8 necesita 5 GB de spaţiu pe dispozitiv pentru instalare OTA (over the air), una dintre priorităţile Apple este micşorarea aplicaţiilor integrate în sistemul de operare. De asemenea, iCloud va fi integrat în mai multe servicii şi aplicaţii proprii, iar conexiunile WiFi ar putea primi o nouă funcţie pentru conectare rapidă la conexiuni „de încredere”.
Vom afla dacă aceste zvonuri sunt bazate pe informaţii reale în curând, evenimentul WWDC fiind programat pentru perioada 8-12 iunie.