Pe 20 octombrie este aşteptat să-şi facă apariţia Elephone P9000, un brad chinezesc obişnuit să impresioneze prin ”cel mai”. Nu mai departe de P5000, despre care scriam la vremea aceea că are cel mai puternic acumulator. De data aceasta, îl avem în faţă pe vărul lui ”cel mai”, numit ”primul”. Mai precis primul procesor cu 10 nuclee (MediaTek X20).
Wow, 10 nuclee pe un telefon! Când am ajuns aici şi cu ce ne încălzeşte?
Cu ce ne încălzesc, altfel decât la propriu, 10 nuclee, când inclusiv smartphone-urile de top încă au lag în multe situaţii?
Cu ce ne încălzesc ecrane cu rezoluţie QHD când autotonomia, şi aşa enervant de redusă, scade de la o generaţie la alta în loc să crească?
Cu ce ne încălzesc versiunile noi ale sistemului de operare, dacă acesta e mai prost optimizat şi mai plin de bug-uri de la an la an?
Acesta nu este progres real. E un exerciţiu de imagine cerut de marketing şi nimic mai mult. Progresul real ar trebui să se traducă în beneficii reale, iar marketingul ar trebui sa urmeze, nu să dicteze.
În loc de mai multe nuclee şi ecrane QHD avem nevoie de o tehnologie de furnizare a energiei, care să confere o autonomie semnificativ mai mare decât în prezent. Nici nu am realizat când am ajuns să spunem că un telefon care ţine o zi are autonomie bună. E ridicol!
Avem nevoie de sisteme de operare optimizate pentru a rula fluent şi a nu consuma inutil energie din şi aşa puţina avută la dispoziţie. Dacă eşti o companie care stă pe un munte de cash, poţi măcar să faci controlul calitativ calumea?
Avem nevoie de versiuni stabile ale sistemului de operare, nu scoase în grabă, în fiecare an, pentru a ajunge doar la un procent mic din utilizatori, şi la aceştia cu mare întârziere. Dacă eşti o mare companie de online, poţi măcar să te asiguri că modulul WiFi funcţionează cum trebuie?
Avem nevoie să nu mai avem nevoie să ştim ce dotări tehnice are un dispozitiv.
Cu două sau cu 10 nuclee, nu mă interesează atâta vreme cât merge ireproşabil. Cu sau fără ecran QHD, nu mă interesează atâta vreme cât nu trebuie să stau tot timpul cu ochii pe baterie.
Să arate şi să funcţioneze bine. Asta este esenţa. Restul e comerţ.