Resimţit mai ales la exemplare smartphone de generaţie mai veche, dar şi la modele actuale mai puţin costisitoare, efectul cunoscut sub denumirea de LAG este una din caracteristicile care face diferenţa între un telefon performant şi unul mai puţin bun. Însă efectul de LAG (ideal cât mai mic) este decis nu doar de viteza procesorului şi cantitatea de memorie RAM, optimizările la nivelul sistemului de operare, interfeţei şi aplicaţiile instalate având şi ele un rol important.
Pornind de la această idee, Google a creat o maşinărie special pentru detectarea şi măsurarea efectului de LAG, prevăzută cu deget robotizat şi camere de luat vederi.
Botezat Chrome TouchBot, sistemul gândit pentru a măsura întârzierea ce apare la activarea diverselor butoane şi elemente de interfaţă reprezentate pe ecran este folosit pentru a colecta informaţii despre aplicaţiile pentru Android şi Chrome OS. Datele despre latenţa interfeţei touch sunt folosite pentru a identifica probleme de natură software şi hardware, simulând diverse scenarii de utilizare care pot fi întâlnite în folosirea de zi cu zi a dispozitivelor.
Comparat folosirii unei echipe de testare formată din persoane reale, TouchBot-ul proiectat de Google are avantajul de a putea repeta scenariile investigate ori de câte ori este nevoie, echipa de dezvoltatori putând măsura latenţa fiecărui pas la nivel de milisecundă, ajustând în consecinţă modificările pe care le aduc în aplicaţiile supuse procesului de optimizare.