Platforma software: iOS
Cel mai bun aparat foto este cel pe care îl ai la îndemână, iar pentru mulţi dintre noi acesta este chiar smartphone-ul din buzunar. Din păcate însă, de cele mai multe ori aplicaţiile implicite pentru fotografiat de pe telefon vin cu prea puţine opţiuni pentru a surprinde momentele în modul dorit, iar asta a dus la apariţia unor aplicaţii mai avansate, printre care se numără şi ProShot. Aceasta oferă libertatea de configurare a unui DSLR direct pe iPhone-ul utilizatorului.
Desigur, ProShot nu este o aplicaţie unică. Există deja o ofertă serioasă de aplicaţii pentru fotografi cu pretenţii pe AppStore, însă majoritatea dintre ele sunt la fel de respingătoare precum un DSLR pentru începători. ProShot vine cu o interfaţă aerisită şi uşor de folosit, care nu distrage atenţia de la lucrul cel mai important: fotografiile.
Colţurile ecranului oferă câteva meniuri contextuale, care oferă acces la funcţiile cele mai importante. Atunci când ţii telefonul în mod portrait ai în colţul din dreapta modul de operare. Poţi selecta între Auto, care alege singur setările cele mai bune pentru fiecare situaţie în parte, modul Program care controlează automat doar timpul de expunere, ISO, balansul de alb şi blitz-ul şi Manual, care lasă utilizatorul să îşi aleagă fiecare setare în parte.
În colţul din stânga se regăseşte tipul de fotografiere. Există setări pentru fotografiere instantă (chiar şi în rafală), pentru fotografiere cu temporizator, timelapse şi filmare. Fiecare dintre acestea dispun de setări proprii precum compensarea la expunere, timpul până la declanşarea automată, frecvenţa fotografierii pentru timelapse, cât şi rezoluţia şi frecvenţa cadrelor pentru filmare. Pentru a modifica aceste setări este necesară însă utilizarea cu două mâini a telefonului, întrucât meniul rămâne deschis doar atât timp cât butonul este ţinut apăsat.
În partea din dreapta a ecranului va fi întotdeauna poziţionat meniul cu setări, fiecare caracteristică în parte fiind reprezentată de un buton. Blitz-ul poate fi setat în patru moduri: on, off, auto şi light. Acesta din urmă ţine LED-ul aprins chiar şi atunci când realizezi fotografii. ISO setează sensibilitatea la lumină, cu posibilitatea de a urca puţin peste capabilităţile obişnuite ale camerei, balansul de alb poate fi setat pentru cele câteva situaţii clasice, cât şi în grade Kelvin, iar timpul de expunere poate varia între o secundă şi 1/8000 dintr-o secundă.
ProShot oferă posibilitatea de a selecta raportul de aspect al imaginilor. Opţiunile sunt 16:9, 4:3 şi 1:1. În partea de jos a ecranului există butonul de declanşare, un slider pentru focalizare manuală, care variază de la macro la infinit, o bară colorată pentru compensarea expunerii şi butonul pentru schimbarea între cele două camere ale telefonului. Desigur, există şi opţiunea de a adăuga linii ajutătoare şi indicatoare de orientare, însă acestea sunt ascunse în meniul de setări.
Desigur, rezultatele vor fi limitate de capabilităţile camerei şi de pricepera utilizatorului. Cineva care nu are pretenţii prea mai, se va descurca cel mai bine pe modul auto, în timp ce modul manual este dedicat celor care au cunoştinţe avansate în tehnică fotografică. Avantajele lui ProShot faţă de aplicaţia implicită din iOS pot fi însă la îndemâna oricui, indiferent de nivelul de experienţă. Posibilitatea de a focaliza manual, de a seta rezoluţia şi numărul de cadre pe secundă la filmare, cât şi capabilitatea de a seta compensarea la expunere sunt lucruri pe care nu le poţi accesa decât în aplicaţii avansate, iar ProShot are o interfaţă intuitivă, cu opţiuni pe înţelesul oricui.
ProShot este disponibil pe AppStore la preţul de 2,99 euro.