Windows 10 marchează o schimbare majoră în modul în care sistemul de operare Microsoft funcţionează. Acesta necesită actualizări obligatorii, care pot să limiteze accesul la anumite funcţii dacă nu sunt efectuate, iar cele mai noi termene şi condiţii adăugate la documentul EULA al software-ului şi serviciilor Microsoft spun că sistemul de operare va putea dezactiva software-ul fără licenţă, fără acordul utilizatorului.
Anumite actualizări vor putea limita accesul la software şi jocuri piratate pe Windows 10, verificând instalările şi modificările aduse la fişierele originale. În cazul în care utilizatorii refuză să aplice actualizarea sistemului de operare, accesul la anumite componente din Windows precum Xbox Live, Windows Store şi alte astfel de servicii online ar putea fi restricţionat. Aceste termene şi condiţii sunt valabile şi pentru platforma Xbox, unde folosirea unor periferice hardware neautorizate pentru a modifica sistemul sau software-ul ar putea atrage consecinţe similare.
Desigur, este vorba doar despre software-ul şi jocurile disponibile pe Windows Store şi nu îi va afecta pe cei care nu cumpără sau nu piratează software de pe magazinul Microsoft. Cu siguranţă însă că o astfel de abordare va atrage mai mulţi dezvoltatori software către Windows 10 şi Windows Store, întrucât au parte de o protecţie de tip DRM construită direct în sistemul de operare.
Într-o notă ironică, Windows 10 nu se împacă bine cu alte sisteme DRM, prezente în jocuri mai vechi. Întrucât anumite soft-uri de protecţie precum Securom sau Starforce, regăsite în jocuri de la începutul anilor 2000, sunt foarte intruzive, Windows 10 le blochează accesul la anumite resurse, ducând la imposibilitatea de a rula acele jocuri. Soluţiile pentru titlurile în cauză rămân un patch de la producător care să elimine protecţia sau un „crack” ilegal.