În goana după cât mai mulţi noi adepţi, Microsoft descarcă automat kit-ul de instalare Windows 10 pe toate PC-urile cu Windows 7 şi Windows 8, fără a cere mai întâi permisiunea utilizatorilor. Aparent, download-ul ce ocupă între 3.5 GB şi 6 GB din spaţiul disponibil pe hard disk este făcut pentru ˝eventualitatea în care utilizatorul se decide să facă upgrade„ la noul OS Microsoft, scurtând astfel timpul necesar pentru instalare.
Folosit în mod normal pentru a facilita downlod-ul şi instalarea actualizărilor de sistem, esenţiale pentru buna funcţionare şi securitatea sistemului de operare prezent pe dispozitiv, serviciul Windows Update este una din principalele cauze pentru diminuarea spaţiului de stocare pe partiţia de sistem, cu zeci sau chiar sute de MB după fiecare instalare a unui calup de actualizări. De cele mai multe ori, descărcarea patch-urilor livrate prin această metodă este perfect justificată, buna funcţionare a dispozitivelor meritând spaţiul ocupat pe hard disk sau dispozitivul SSD.
Însă potrivit unora dintre utilizatorii de Windows 7, Windows 8 şi 8.1, Microsoft dus lucrurile mai departe, descărcând întreg kit-ul de instalare Windows 10 într-un director ascuns pe partiţia de sistem, numit ‘$Windows.~BT‘. Operaţiunea realizată indiferent dacă utilizatorii au ˝rezervat„ sau nu o copie Windows 10 pentru upgrade de la OS-ul actual poate avea efecte neplăcute în cazul folosirii unor conexiuni la internet contorizate, download-ul a câţiva GB putând epuiza rapid traficul inclus in abonament. Nu trebuie neglijat nici spaţiul ocupat pe partiţia de sistem, adesea găzduită pe dispozitive SSD nu foarte generoase în privinţa capacităţii de stocare.
Contactaţi pentru explicaţii, oficialii Microsoft au explicat că măsura se adresează ˝celor care au ales să primească automat actualizări prin serviciul Windows Update„.
˝Ajutăm pregătirea dispozitivelor pentru upgrade-ul la Windows 10 descărcând fişierele necesare, în caz ca aceştia se vor decide să facă upgrade. Când upgrade-ul este pregătit, clienţii sunt întâmpinaţi cu un mesaj solicitând instalarea Windows 10 pe dispozitiv„.
Chiar dacă Microsoft nu instalează Windows 10 fără permisiunea utilizatorilor, descărcarea automată a kit-ului de upgrade doar pentru eventualitatea în care aceştia se decid să-l instaleze riscă să atragă furia celor încă fideli sistemului Windows 7, oricum nemulţumiţi de faptul că Microsoft a ales să includă ca update-uri de sistem şi o parte din funcţiile de ˝spionare„ introduse de Windows 10.
În timp ce dezactivarea completă a serviciului Windows Update pe dispozitivele cu Windows 7 şi Windows pare o alegere evidentă, măsura ar însemna totodată şi blocarea accesului la actualizări de securitate importante, menite să prevină infectările cu malware şi exploatarea breşelor de securitate nou descoperite.
Ceva mai dificil de pus în practică, soluţia găsită de cei de la How To Geek presupune editarea regiştrilor Windows pentru blocarea download-urilor nedorite:
În cazul în care vă răzgândiţi asupra upgrade-ului la Windows 10 puteţi reactiva funcţia de upgrade schimbând valoarea cheii DisableOSUpgrade în 0.
Dacă între timp, kit-ul de instalare Windows 10 a fost descărcat deja pe hard disk, îl puteţi găsi în partiţia de sistem (ex. C:) sub directorul $Windows.~BT. Acesta este vizibil şi poate fi şters numai după debifarea opţiunii Hide Protected operating system files, respectiv Show hidden files, în meniul Folder Options, accesibil din fereastra Internet Explorer.