În curând, compatibilitatea unui smartphone cu o anume versiune de Android nou lansată ar putea fi limitată de mai mult decât puterea de procesare a dispozitivului, sau motivaţia producătorului spre a livra update-ul respectiv, intrând în joc şi noi criterii clar stabilite de către Google.
Potrivit unor surse cu legături în industrie, Google a purtat discuţii cu reprezentanţii mai multor producători de chipseturi pentru telefoane mobile, solicitând proiectarea acestora punând accentul pe anumite aspecte considerate esenţiale pentru buna funcţionare a următoarelor generaţii de telefoane cu Android: mai multă memorie cache pentru CPU, suport nativ pentru senzori de adâncime şi procesor mai rapid pentru camera foto.
Aparent, Google ia aceste măsuri într-o încercare de a stopa fragmentarea ecosistemului Android, garantând totodată că optimizările aduse sistemului de operare chiar vor funcţiona cu hardware-ul folosit, aducând performanţele resimţite la un nivel apropiat de cel întâlnit la produsele Apple cu sistem iOS. Un alt motiv ar fi şi că hardware-ul actual îngreunează aducerea pe piaţă a anumitor tehnologii cum este Project Tango, considerate inovatoare.
Prin schimbările pregătite Google nu face decât să urmeze exemplul rivalului Apple, care preluând controlul total asupra designului de chipset folosit pentru echiparea dispozitivelor iPhone şi iPad a putut adapta mai bine partea de hardware la cea de software, cu efecte benefice asupra performanţelor resimţite.
Momentan, informaţiile furnizate de surse rămase anonime nu au putut fi confirmate oficial, lăsând nelămurite anumite aspecte cum ar fi identitatea fabricanţilor contactaţi de Google. În plus, este greu de crezut că jucători mari, cum este Qualcomm, vor fi dispuşi să renunţe la propriile planuri de design pentru a acomoda solicitările înaintate de Google.