Cât câştigă companiile IT din România. Bucureşti şi Cluj-Napoca stau cel mai bine

23.12.2015
Cât câştigă companiile IT din România. Bucureşti şi Cluj-Napoca stau cel mai bine

În România îşi desfăşoară activitatea aproximativ 14.000 de companii IT, circa 50% dintre ele fiind situate în Bucureşti şi Cluj-Napoca, după cum rezultă din cel mai recent studiu referitor la industria IT naţională, realizat de Clusterul iTech Transilvania by Aries. Acest studiu precizează, de asemenea, că toate companiile care activează pe nişa de IT şi tehnologie din ţara noastră au realizat, în 2014, venituri totale de 4 miliarde de euro, oferind locuri de muncă permanente pentru 75.500 de persoane.

Studiul a fost realizat folosind veniturile oficial declarate ale tuturor celor 14.000 de companii analizate şi un eşantion de 393 reprezentanţi ai celor mai mari firme de profil din ţară. Rezultatele arată că Bucureştiul şi Clujul conduc detaşat în topul regional al zonelor cu cele mai numeroase companii de profil, cu 48% din totalul lor. În ceea ce priveşte raportarea la întregul nivel al populaţiei oraşului, Cluj-Napoca are cei mai mulţi specialişti IT, 1 din 25 de clujeni lucrând în acest domeniu.

În Bucureşti şi judetele Cluj, Iaşi şi Timiş sunt prezenţi 73% din totalul angajaţilor din industria IT locală. Bucureştiul se află pe primul loc în ceea ce priveşte cei mai mari angajatori, asigurând aproape jumătate din totalul locurilor de muncă în IT din România. Din perspectiva evoluţiei anuale a numărului de angajaţi, judeţele Iaşi, Dolj, Bihor, Constanţa şi Gorj se evidenţiază prin creşterea numărului total de angajaţi în domeniu, cu peste 30%, comparativ cu 2013.

Tot Bucureştiul şi Clujul sunt oraşele în care şi-au deschis porţile cei mai mari angajatori din ţară, cu peste 1.000 de angajaţi/companie.

Citeşte şi LG Nexus 5X review

Citeşte şi Huawei se apropie de Samsung şi Apple. În 2015 a vândut 100 de milioane de smartphone-uri

Citeşte şi DOUĂ profiluri pe Facebook pentru fiecare utilizator. Află care este diferenţa între ele

 

Cifra de afaceri totală a industriei IT din Romania a fost de aproximativ 16 miliarde lei în 2014 (circa 4 miliarde euro), în creştere cu 26% faţă de 2013. Din totalul acestor venituri, aproape 60% au fost realizate de companiile localizate în Bucureşti, urmate de cele din Cluj (11%), iar celelalate oraşe sub 10%.

În ceea ce priveşte câştigurile în domeniul IT din România, salariul mediu net la jumătatea anului 2015, declarat de către reprezentanţii companiilor în cadrul studiului, este de circa 2.600 lei. În peste jumătate dintre companiile care au participat la studiul ARIES spun că au operat sau urmează să opereze, până la sfârşitul anului, creşteri salariale cu până la 16%.

„Concluzia este simplă: IT-ul va continua să susţină economia românească şi să fie un angajator de top. Aşteptarea noastră este ca numărul angajaţilor direcţi, altături de cei care colaborează în regim de PFA în IT, să atingă peste 100.000 persoane la finalul lui 2015, comparativ cu 93.000 în decembrie 2014”, adaugă Voicu Oprean.

Motivarea angajaţilor în companiile din industria IT este, de asemenea, consistentă. Cele mai întâlnite beneficii sunt trainigurile şi bonusurile de Sărbători sau vacanţă, bonusurile de performanţă şi diverse evenimente. Totodată, angajaţii primesc, în proporţie ridicată, sprijin financiar pentru evenimente deosebite în familie, asigurări medicale, dar şi tichete de masă.

Citeşte şi Piaţa de brăţări de fitness şi smartwatch-uri creşte de peste 9 ori în 5 ani

Citeşte şi Xiaomi Redmi Note 3, lansat oficial

Citeşe şi Yahoo! restricţionează utilizatorilor de ad-block accesul la serviciul Mail

Citeşe şi Primele detalii despre Android N: multitasking-ul este o prioritate

Citeşte şi Facebook, chiar şi fără acces la internet. Administratorii reţelei de socializare au anunţat schimbarea

Citeşte şi Huawei Mate 8, următorul telefon Nexus a fost surprins în imagini neoficiale

Urmărește Go4IT.ro pe Google News