Demonstrat prima dată într-un film SF, până şi banalul telefon mobil părea cândva un dispozitiv imposibil de recreat în realitate, dar iată că astăzi numărul telefoanelor mobile aflate în circulaţie se apropie de 5 miliarde. Arătând că aproape nimic nu este cu adevărat imposibil, un grup de cercetători ai Universităţii din Cambridge – fani ai seriei Spyder Man – au creat un dispozitiv care dă purtătorului abilităţi demne de omul păianjen.
În timp ce legile fizicii pun sub semnul întrebării abilităţile eroului principal de a escalada sub forţa proprie faţadele clădirilor, greutatea corpului uman fiind mult prea mare pentru a obţine aderenţa necesară, echipa de ingineri a reuşit să demonstreze contrariul. Inspiraţi de natură, aceştia au creat o mănuşă care permite distribuirea greutăţii pe o suprafaţă mai mare, aderenţa fiind asigurată cu un material ce imită la nivel microscopic talpa unei şopârle Gecko.
Perfect aderente de suprafeţele lucioase, mănuşile acoperite cu nanofibre se desprind aproape fără efort cu o mişcare în direcţia corectă.
Testat încă din anul 2006, materialul inspirat de natură nu a reuşit până acum să ofere suficientă aderenţă pentru a prelua greutatea unei persoane, însă noul sistem de fixare capabil să distribuie greutatea în mod uniform pe toate cele 24 petice adezive elimină şi acest ultim neajuns, permiţând purtătorului să se escaladeze faţadele din sticlă ale clădirilor fără a avea nevoie de accesorii speciale pentru alpinism.
Chiar dacă invenţia nu poate duplica şi agilitatea omului păianjen, sistemul permite căţărătorului să tragă după el o greutate impresionantă, de până la o tonă, potrivit specificaţiilor oficiale.