În ultimii ani, fenomenul autoportretelor realizate cu telefoanele mobile a crescut foarte mult în popularitate. Întrucât toată lumea realizează „selfie”-uri, a fost înregistrată o creştere alarmantă la nivel global al numărului de decese cauzate de acestea. India pare să fie una dintre ţările cele mai preocupate de prevenirea acestor evenimente tragice interzicând astfel de fotografii în anumite zone considerate periculoase.
Oraşul Mumbai are acum 16 zone în care selfie-urile sunt interzise. Acestea sunt în principal atracţii turistice în care au fost înregistrate accidente, nu obligatoriu soldate cu fatalităţi. Aceste zone au fost alese de poliţia locală şi includ multe zone de coastă care nu sunt protejate cu balustrade sau bariere. Nu numai că nu ai voie să realizezi autoportrete în aceste zone, dar accesul publicului este absolut interzis începând de acum. Cei care nu vor respecta restricţiile vor trebui să plătească o amendă de 1.200 de rupii, echivalentul a 17,50 dolari americani.
India a fost principala ţară în care au fost înregistrate accidente legate de selfie-uri în ultimii doi ani. Din 2014 şi până în prezent, au fost raportate 49 de fatalităţi legate de selfie-uri, iar 19 dintre acestea au avut loc pe teritoriul acestei ţări.
De altfel, India nu este singura ţară care ia astfel de măsuri. În Japonia, în anumite staţii de tren şi metrou au fost interzise selfie stick-urile, iar în Rusia a fost iniţiată o campanie pentru siguranţa cetăţenilor care îi avertiza despre riscurile la care se supun atunci când realizează autoportrete în locuri periculoase precum străzi aglomerate şi acoperişuri ale clădirilor.