Naveta Kepler, responsabilă de descoperirea a aproape 5.000 de noi planete din afara sistemului nostru solar, dintre care peste 1.000 confirmate, are probleme tehnice, iar NASA face eforturi pentru a o resuscita. Vehiculul spaţial se află la o distanţă de peste 120 milioane de kilometri de Terra.
Ultimul contact normal cu Kepler s-a făcut pe 4 aprilie. Apoi, pe 7 aprilie, astronomii au vrut să direcţioneze vehiculul către centrul galaxiei. Atunci au descoperit că telescopul intrase în „modul de urgenţă”. Recuperarea este dificilă, deoarece semnalul radio are nevoie de 13 minute pentru a ajunge de pe Pământ la Kepler şi înapoi.
Lansat în 2009, vehiculul spaţial şi-a încheiat misiunea principală în 2012. În ciuda mai multor defecţiuni, nava a continuat să fie folosită într-o misiune extinsă, numită K2.
Vehiculul poartă numele lui Johannes Kepler, matematician, astronom şi naturalist german care a formulat şi confirmat legile mişcării planetelor.
UPDATE: Inginerii NASA au reuşit să readucă Kepler în stare normală de funcţionare. Nu se ştie deocamdată ce a provocat incidentul din weekend, dar sistemele vor fi verificate minuţios înainte de reluarea misiunii.