În urmă cu cinci ani, Ian Burkhart a sărit într-un val pe o plajă din Carolina de Nord şi şi-a rupt gâtul la impactul cu fundul apei. Ca urmare a accidentului, toate cele patru membre ale tânărului, atunci în vârstă de 19 ani, au rămas paralizate.
Pe 13 aprilie, medicii au anunţat că Burkhart , acum în vârstă de 24 de ani, şi-a recăpătat controlul asupra mâinii drepte, datorită unui cip implantat în creier. Tehnologia folosită transmite gândurile bărbatului la muşchii mâinii, sărind peste zona afectată a coloanei vertebrale. Acesta este primul caz cunoscut în care un pacient care suferă de tetraplegie reuşeşte să recapete controlul unui membru.
Cipul a fost implantat în creierul tânărului în urmă cu doi ani de cercetători de la Center for Sensorimotor Neural Engineering din cadrul University of Washington, iar după o perioadă de teste în laborator Ian a reuşit să îşi concentreze gândurile în aşa fel încât să poată mişca mâna aşa cum doreşte.
Noua tehnologie nu este, însă, o cură pentru paralizie. Burkhart îşi poate mişca mâna doar atunci când întreg sistemul este conectat la computere şi poartă pe mână o reţea de senzori. Totuşi, tehnologia este un pas necesar în dezvoltarea de sisteme bazate pe inginerie neuronală care să îi ajute pe cei afectaţi de paralizie.
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare.
Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult