După lansarea Pokémon Go au fost semnalate anumite probleme de securitate în aplicaţie, dar acestea au fost în mare parte remediate prin actualizări. Însă utilizatorii nu pot răsufla uşuraţi şi trebuie să fie atenţi la aplicaţiile asociate cu jocul care încearcă să beneficieze de pe urma succesului acestuia.
În ultimele zile a apărut în magazinele virtuale un val de aplicaţii „Pokémon Go” – pentru ghiduri, sfaturi, muzică, trişat ş.a. Multe dintre acestea colectează datele personale ale utilizatorilor, potrivit lui Chad Salisbury, expert în securitate la firma RiskIQ, care se ocupă cu monitorizarea de malware mobil.
În cazul în care li se acordă permisiunile cerute, unele aplicaţii pot colecta lista de contacte, imagini şi chiar date de autentificare în aplicaţii şi site-uri. Au fost descoperite şi cazuri în care acestea pot prelua controlul camerei şi al microfonului de pe telefon.
RiskIQ a identificat 172 de aplicaţii „Pokémon Go”. Dintre acestea, mai mult de jumătate colectează mai multe informaţii despre utilizatori decât este necesar pentru a funcţiona. Aceste informaţii pot fi vândute companiilor de publicitate sau pot fi folosite pentru a-i şantaja pe utilizatori.
Una dintre aplicaţiile periculoase este Fake GPS for Pokemon Go, care le permite jucătorilor să trişeze. Dar aplicaţia cere şi permisiunea pentru a trimite mesaje text. În cel mai rău caz, utilizatorii se pot trezi cu factura încărcată după ce SMS-uri sunt trimise la diferite servicii cu suprataxă.