Zilele în care marile companii de tehnologie din SUA puteau să reducă masiv taxele pe care le plateau în Europa au ajuns la final, scrie Bloomberg. De decenii, afaceri precum Apple, care generau venituri semnificative în afara Statelor Unite, „fugeau” cu sediile în Irlanda, Olanda sau Luxemburg, unde contau pe regimuri fiscale permisive pentru a plăti taxe mici, chiar dacă aveau operaţiuni minime pe teritoriul ţărilor respective.
Marţi, comsiarul European pentru Competiţie, Margrethe Vestager, a trimis cel mai puternic semnal de până acum că nu va putea accepta aceste strategii, când a obligat Apple să plătească în Irlanda taxe restante în valoare de 13 miliarde de euro.
„Fiecare companie globală care este expusă taxării Uniunii Europene în naţiuni individuale trebuie să se uite acum în urmă pentru a vedea dacă înţelegerile pe care le-au avut pot fi sursa unor atacuri asemănătoare”, a spus Thomas Chooke, professor la Georgetown McDonough School of Business. „Aceste este primul semnal dintr-o serie lungă de amenzi care vor avea loc pe parcursul următoarelor luni”, a explicat el.
De fiecare data când un iPhone sau un iPad era cumpărat în Londra, Paris sau Milano, Apple înregistra profitul într-o subsidiară din Cork, un oraş din Irlanda. Procesul este parte dintr-un aranjament de lungă durată cu guvernul irlandez, care le-a permis să plătească taxe mai mici pe aceste vânzări europene.
Comisia Europeană a decis că Irlanda i-a oferit companiei Apple în mod illegal un tratament fiscal favorabil, permiţându-I să plătească un impozit pe profit de 1% în 2003 şi de numai 0,005% în 2014. Irlanda şi Apple promit că vor face apel la decizia Comisiei.
Iată câţi bani au strâns marile companii IT în paradisuri fiscale, printre care şi Irlanda:
Surse: Business Insider, Statista