Cum se programează un PC ca să se oprească singur? Destul de simplu. Dacă nu doriţi să instalaţi un program dedicat puteţi face acest lucru prin intermediul utilitarelor cmd şi Run printr-o comandă. Aceasta este shutdown -s -t 00.
Exemple de comenzi pentru a programa un PC să se oprească singur:
shutdown -s -t 1800 (sistemul se va opri după 30 de minute).
shutdown -s -t 3600 (sistemul se va opri după 60 de minute).
shutdown -s -t 5400 (sistemul se va opri după 90 de minute).
shutdown -s -t 7200 (sistemul se va opri după 120 de minute).
Numerele 1800 sau 5400 reprezintă rezultatul înmulţirii secundelor unei ore (3600) cu numărul de ore după care dorim ca PC-ul să se oprească.
Mergeţi la Start şi tastaţi în căsuţa de căutare cmd. Introduceţi comanda dorită şi apăsaţi Enter.
În zona din dreapta jos a ecranului veţi vedea o notificare care vă va anunţa că sistemul se va închide automat. În cmd comenzile se introduc manual.
Alternativ tastaţi run în căsuţa de căutare, porniţi utilitarul Run şi introduceţi direct acolo comanda dorită. În acest caz puteţi introduce comanda cu funcţia copy/paste din sistemul de operare.
În momentul în care a rămas un minut până la oprirea PC-ului, pe ecran îşi va face apariţia un mesaj care vă va anunţa acest lucru.
Dacă doriţi să anulaţi comanda care programează PC-ul să se oprească singur, deschideţi utilitarul Run şi tastaţi comanda shutdown -a .
Comenzile de mai sus funcţionează în Windows 7, Windows 8/8.1 şi Windows 10.
Cum se programează un PC ca să se oprească singur folosind o aplicaţie
Unul dintre cele mai bune programe de acest este Smart Shutdown.
Acţiuni automatizate
Smart Shutdown ştie să închidă calculatorul automat, dar aceasta nu este singura acţiune de care este capabil. În funcţie de necesităţi, îl poţi programa să:
– Intre în standby
– Hiberneze
– Dea restart
– Dea log off
– Afişeze un reminder
– Dea disconect conexiunii la Internet
– Oprească alt calculator din reţea
Când să se închidă
Smart Shutdown oferă trei criterii pe baza cărora să programezi închiderea calculatorului:
– După un anumit interval de timp de la setarea cronometrului – după 30 de minute
– La o anumită oră – la ora 23:30
– După un anumit interval de timp de când ai plecat la calculator – la 15 minute după ce ai devenit Idle
Mica fereastră a programului are două butoane. Dacă apeşi pe On Idle Action stabileşti când şi ce să facă la un anumit interval de timp după ce pleci de la calculator. Pe al doilea buton scrie Set dacă nu ai apucat să stabileşti cronometrul şi acţiunea. În caz contrat, pe acesta scrie Activate. De la acest buton poţi activa una din celelalte două opţiuni: închiderea la o anumită oră sau închiderea după un anumit interval de timp (indiferent dacă eşti Idle sau nu).
Opţiuni suplimentare
Dacă arunci o privire în fereastra de opţiuni vei observa destul de multe facilităţi auxiliare oferite de Smart Shutdown.
Printre acestea vei regăsi diverse acţiuni care pot fi întreprinse automat exact înaintea închiderii automate a calculatorului. De exemplu, poţi opta pentru golirea Recycle Bin-ului. Sau poţi afişa un mesaj de avertizare cu câteva secunde înainte de închidere – o ultimă şansă să te răzgândeşti, dacă ai ceva important de făcut.
Tot la Global Options poţi bifa funcţia Forced execution. În acest fel ştii sigur că închiderea calculatorului nu este împiedicată sau întârziată de programe care rulează şi refuză să se închidă.
De asemenea, Smart Shutdown poate fi configurat să scoată discurile optice aflate în unitate sau să deconecteze stick-urile USB. Dacă au acces mai mulţi utilizatori la acelaşi calculator, se pot crea profiluri individuale pentru setările programului. În acest fel, Smart Shutdown va şti că utilizatorul X pleacă la serviciu la ora 8 iar că utilizatorul Y pleacă la 10 şi nu-i va închide calculator celui din urmă mai devreme decât este cazul.