Potrivit unui studiu publicat de Bitdefender, circa 46% dintre români se arată îngrijoraţi că un eventual atacator ar putea prelua controlul dispozitivelor inteligente pe care le folosesc zilnic, facilitând furtul datelor personale, spionarea şi intruziunea în viaţa privată.
Studiul realizat în mediul urban de iSense Solutions arată că Românii ţin pasul cu noutăţile în materie de tehnologie şi cumpără gadgeturi dintre cele mai diverse: 70% au deja smartphone, laptop, tabletă, smart TV sau computer tip desktop, însă aproape un sfert dintre orăşeni deţin şi terminale de ultimă generaţie, precum ceasuri smart (24%), camere de supraveghere a locuinţei sau copilului, conectate la internet (21%), e-reader-e (20%), console de jocuri (15%) sau brăţări fitness (14%). Deşi au ales să le cumpere pentru plusul de confort şi de divertisment oferit, 43% dintre cei chestionaţi se tem totuşi că răufăcătorii ar putea fura informaţiile stocate de pe dispozitivele smart – fotografii, videoclipuri, programe şi documente personale – iar un sfert sunt preocupaţi de faptul că un necunoscut ar putea să pornească pe ascuns camera de filmat sau microfonul dispozitivelor şi să înregistreze tot ce se întâmplă în intimitatea propriului cămin.
Temerile lor sunt fondate, dacă luăm în calcul că aceste dispozitive conectate la internet au mai multe vulnerabilităţi comune uşor de speculat: de la probleme severe legate de securitate, până la mecanisme de autentificare slabe şi chiar comunicare necriptată cu serverele producătorului.
Specialiştii Bitdefender avertizează că aceste vulnerabilităţi permit atacatorilor amatori să compromită cu uşurinţă reţeaua de Internet a utilizatorilor, mizând şi pe faptul că mulţi români nu ştiu că locuiesc într-o casă inteligentă şi, în consecinţă, nu conştientizează pericolele la care se expun.
Cele mai multe dintre problemele identificate sunt comune şi deja cunoscute, unele de mai bine de patru ani, ceea ca arată că producătorii dispozitivelor nu sunt interesaţi să ruleze algoritmi de securitate complecşi şi nici să facă în mod constant diverse actualizări de software, deşi unele gadgeturi au o durată de folosinţă îndelungată. De obicei, credenţialele de acces sunt foarte slabe, astfel că încercările de spargere a parolelor reuşesc, în medie, în unul din patru cazuri.
Studiul mai arată că românii nu îşi actualizează la timp sistemul de operare de pe dispozitivele folosite, până şi pe cele utilizate frecvent, precum laptop, tabletă sau computer. Astfel, 20% dintre utilizatorii de laptop şi peste jumătate dintre proprietarii unui smart TV nu au actualizat software-ul la cea mai recentă versiune, invocând fie lipsa de timp, fie cea a cunoştinţelor necesare unei asemenea operaţiuni.
„În lipsa folosirii unei soluţii de securitate sau a unui sistem de operare actualizat la zi, accesarea datelor personale până la cel mai mic detaliu se poate face relativ uşor, iar viaţa personală, în adevăratul ei sens, poate deveni doar un mit. Dispozitivele smart colectează cantităţi enorme de date, de la localizare, obiceiuri, stil de viaţă şi comportament, până la pasiuni, credinţe, stare de sănătate sau preferinţe politice, iar în condiţiile în care un răufăcător poate pune mâna pe acestea temerile utilizatorilor sunt îndreptăţite”, spune Bogdan Botezatu, specialist în securitate cibernetică în cadrul Bitdefender.
Mai mult, un sfert dintre români folosesc aceeaşi parolă pentru toate conturile şi dispozitivele, iar alţi 29% folosesc aceleaşi câteva parole, însă prin rotaţie. Experţii Bitdefender avertizează asupra riscului folosirii unor parole identice, de cele mai multe ori formate doar din litere, şi recomandă înlocuirea lor cu diverse combinaţii de litere, cifre şi simboluri şi schimbarea acestora în mod regulat.
Numărul dispozitivelor conectate la Internet a depăşit nivelul de şase miliarde de unităţi la finele anului 2016, iar industria va continua să se dezvolte într-un ritm alert pe fondul plusului de confort oferit utilizatorilor.