Galaxy S8, noul smartphone vârf de gamă de la Samsung, a fost dezvăluit în această seară, însă deja cunoşteam destul de multe detalii oficiale şi neoficiale despre acesta.
Galaxy S8 va fi mai mult ca sigur cel mai performant smartphone în momentul debutului pe piaţă. Samsung este prima companie care va avea un smartphone bazat pe noul chipset de top Snapdragon 835. Qualcomm a apelat la fabricile Samsung care pot produce chipset-uri pe arhitectură de 10nm, iar în schimb, Samsung beneficiază de o perioadă de exclusivitate pentru acest model. În anumite regiuni însă, Samsung va oferi Galaxy S8 echipat cu un chipset proprietar, Exynos 8895, care în primele teste pare să fie chiar mai puternic decât modelul Snapdragon. Istoric, versiunea cu Exynos a telefoanelor Samsung se comercializează în România în mod exclusiv.
Restul componentelor nu par să fie atât de ieşite din comun pentru un smartphone de top. Samsung a ales o configuraţie cu 4 GB memorie RAM, 64 sau 128 GB spaţiu de stocare, cameră foto „dual pixel” de 12 megapixeli cu stabilizaare optică cu filmare în 4K la 60 de cadre pe secundă şi un acumulator de 3.000 mAh pentru varianta „mică”, cu display de 5,8 inchi, sau de 3.500 mAh pentru S8+ cu display de 6,2 inchi.
Display-ul are format neobişnuit de 18,5:9, cu rezoluţie de 2.960 x 1.440 pixeli în ambele variante. Acesta este numit „Infinity Display” şi are ramă vizibilă în jurul său doar sus şi jos, lateralele fiind curbate. Telefonul este acoperit cu sticlă Gorilla Glass 5 pe ambele părţi, iar butoanele fizice sunt prezente doar pe rama metalică. Astfel, butonul Home a fost integrat în partea de jos a display-ului, sub acesta, unde se găseşte o porţiune „Force Touch”, iar senzorul de amprentă s-a mutat pe spate, lângă camera foto principală. Tot pe spate este poziţionată şi suprafaţa de încărcare wireless prin standardul Qi, asemeni modelelor precedente. Nu în ultimul rând S8 şi S8+ sunt rezistente la apă şi praf, fiind certificate cu IP68.
Samsung va schimba din nou interfaţa de pe smartphone-urile Galaxy cu un update la Galaxy Experience. Sistemul de operare Android 7.0 este cosmetizat cu un skin proprietar care va schimba atât modul în care sunt afişate pictogramele, cât şi butoanele virtuale de navigaţie (back, home, recent apps). Nu sunt cunoscute foarte multe lucruri despre funcţiile noi din Galaxy Experience, însă cu siguranţă cea mai importantă va fi asistentul virtual Bixby.
Acesta va funcţiona asemănător cu Siri şi Google Assistant, însă vine şi cu noi funcţii precum Bixby Vision, care va folosi camera foto pentru căutări online sau traduceri de text în timp real, cât şi funcţionalitate similară cu Google Now, care oferă informaţii relevante pentru utilizator.
S8 moşteneşte opţiunile de securitate ale predecesorilor săi precum senzorul de amprentă şi recunoaşterea facială, cât şi ceva de la Note7: scanerul pentru iris. Acesta vor putea fi folosite pentru securizarea telefonului, cât şi pentru parolarea unor foldere sau conturi folosind Samsung Pass.
Samsung a prezentat în cadrul evenimentului de lansare DeX Station, un dock pentru cele două modele de smartphone-uri, care le va transforma în computere desktop. Acest accesoriu este prevăzut cu mufe USB normale, un port de reţea şi un ventilator pentru răcirea telefonului în utilizare.
Au mai fost anunţate: un router Wi-Fi numit Samsung Connect Home, o nouă cameră Gear 360 şi un nou headset Gear VR.
Telefonul va ajunge în magazine abia pe 21 aprilie, la preţul de 799 euro pentru varianta standard şi 899 euro pentru modelul S8+.
LANSAREA GALAXY S8 – LIVE TEXT:
18:05 Preşedintele Samsung Mobile, DJ Koh, admite că a fost un an dificil pentru Samsung, dar din care compania a învăţat lecţii valoroase. El se declară mândru că milioane de oameni din întreaga lume folosesc dispozitive Galaxy S şi au încredere în Samsung.
18:10 Samsung Galaxy S8 dispune de senzor pentru scanarea irisului şi tehnologie de recunoaştere facială, caracteristici de care ştiam deja. Koh trece în revistă Bixby, asistentul digital prezentat de companie cu puţin timp în urmă. Reprezentantul companiei spune că în timpul dezvoltării noului smartphone au beneficiat de suportul permanent al celor de la Google, compania care dezvoltă sistemul de operare Android.
18:18 Sunt arătate, în sfârşit, smartphone-urile Galaxy S8 şi Galaxy S8+. Nu sunt surprize. Arată exact aşa cum le-am văzut în imaginile scăpate pe internet.
18:20 Samsung numeşte noul display de pe Galaxy S8 „Infinity”. Noile modele au diagonale ale ecranelor de 5,8 inchi, respectiv 6,2 inchi şi margini curbate. Sunt cele mai mari display-uri montate pe telefoane cu astfel de dimensiuni. Nu există şi o variantă cu ecran plat.
18:25 Butonul Home „este tot acolo”, potrivit Samsung, dar este poziţionat sub ecran, fiind „invizibil”. Terminalul va fi disponibil în cinci culori.
18:26 S-a trecut la cameră. Are senzor „dual-pixel” şi un procesor multi-frame, care combină mai multe imagini pentru a o obţine pe cea perfectă. Camera frontală, pentru selfie-uri, are acum senzor de 8 MP şi funcţie de detectare automată a feţei.
18:28 Galaxy S8 are o baterie de 3.000 mAh, iar Galaxy S+ una de 3.500 mAh. Acestea au capacitate mai mică decât modelele din seria Galaxy S7. Vom vedea ce autonomie au ţinând cont de faptul că ecranele sunt acum mai mari şi mai performante. Ambele modele dispun de tehnologie de încărcare rapidă a bateriei, în ambele scenarii: prin fir şi wireless.
18:30 Senzorul de amprentă a fost mutat pe partea din spate. Se insistă pe noul sistem de recunoaştere facială care va debloca telefonul şi va permite autentificarea în aplicaţii sau efectuarea de plăţi mobile în siguranţă. Recent, un reprezentant al companiei a spus că cititorul de amprente este depăşit. Android oferă suport pentru recunoaşterea facială încă de pe vremea Ice Cream Sandwich, dar procesul de autentificare era destul de încet. Samsung spune că foloseşte un nou motor, foarte rapid.
18:43 Fiecare model Galaxy S8 va dispune, în cutie, de căşti AKG cu fir. Noul Galaxy dispune de jack audio de 3,5 mm. Smartphone-urile vor fi disponibile începând cu 21 aprilie.
18:58 Samsung a prezentat în cadrul evenimentului de lansare DeX Station, un dock pentru cele două telefoane, care le va transforma în computere desktop. Acest accesoriu este prevăzut cu mufe USB normale, un port de reţea şi un ventilator pentru răcirea telefonului în utilizare. Interfaţa pare o combinaţie între Windows şi Chrome OS.