Huawei P10 şi P10 Plus: smartphone-uri premium pentru toată lumea [REVIEW]

04.04.2017
Huawei P10 şi P10 Plus: smartphone-uri premium pentru toată lumea [REVIEW]
Construcţie, design şi ergonomie

Huawei a avut în ultimii câţiva ani parte de o ascensiune cum rar vedem în industria dispozitivelor mobile. Compania chineză a clădit un brand care poate fi cu uşurinţă recunoscut între nume „cu greutate” precum Apple, Samsung, LG, HTC sau Sony, urcând în 2016 pe locul trei în clasamentul celor mai mari producători de smartphone-uri la nivel mondial. Succesul a fost datorat unor smartphone-uri din ce în ce mai bune, realizate din materiale premium, cu performanţe de top şi unui design propriu, greu de confundat într-o aglomeraţie de produse similare. Reuşeşte oare P10 să se ridice la nivelul aşteptărilor din ce în ce mai ridicate ale acestui brand?

Construcţie, design, ergonomie

Anul trecut, Huawei P9 a reuşit să întoarcă privirile tuturor, abordând un design industrial elegant, al cărui element distinctiv a fost sistemul dual-camera realizat în parteneriat cu producătorul de aparate foto Leica. P10 nu se lasă mai prejos, urcând încă o treaptă pe evoluţia designului Huawei, păstrând esenţialul, însă adăugând destule elemente noi, care să îl diferenţieze faţă de modelul din 2016.

În ciuda faptului că la prima vedere cele două generaţii nu par să fie atât de diferite, la o privire mai atentă, fiecare element vizual a primit retuşuri, majoritatea dintre acestea fiind îmbunătăţiri clare faţă de ceea ce am primit în trecut. Prima diferenţă importantă pare să fie mutarea senzorului de amprentă de pe spatele dispozitivului (unde s-a regăsit încă de la P8), pe partea din faţă, sub display. Acesta are acum o formă ovală, oferind o suprafaţă destul de mare pentru a citi amprenta cu uşurinţă, însă în acelaşi timp oferind şi funcţionalitate în plus sub forma unor noi gesturi care pot înlocui butoanele virtuale „back”, „home” şi „recent apps”.

Modelul P10 testat în varianta de culoare „Shimmer Blue” este unul dintre cele fără acelaşi spate neted  pe care l-am întâlnit pe dispozitivele din trecut de la Huawei. Compania numeşte spatele texturat de pe cele câteva variante mai speciale de P10 „Hyper Diamond-Cut Finishing”, care se prezintă drept o suprafaţă plăcută atingerii, care oferă o aderenţă ridicată şi reflectă lumina într-un mod inedit, care conferă dispozitivului senzaţia incontestabilă de produs din gama premium. Aici se regăseşte şi logo-ul Huawei, poziţionat în aceeaşi zonă în care se regăsea în trecut senzorul de amprentă. O altă diferenţă faţă de P9 este reprezentată de antenele din plastic, care sunt acum mai elegante, folosind un design pe care l-am mai întâlnit şi la alţi producători precum Apple şi Meizu, cu antene care se mulează pe conturul telefonului, fără o bară orizontală inestetică pe lăţimea dispozitivului.

În cazul lui P10 Plus în schimb, am avut la îndemână varianta de culoare neagră. Acesta este în mare parte identic în design cu „fratele” său mai mic, însă este puţin mai mare şi beneficiază în partea de sus de un port infraroşu, foarte util pentru controlarea dispozitivelor din casă. Versiunea neagră a telefonului nu beneficiază de un spate texturat, fiind parcă puţin mai alunecos în utilizare datorită marginilor rotunjite.

Sistemul dual-camera este aproape neschimbat la exterior faţă de cel de pe P9, oferind aceleaşi două lentile care nu ies în relief, cele două LED-uri dual-tone pentru blitz şi senzorul laser pentru focalizare, toate protejate de o bucată de sticlă. Branding-ul Leica este de asemenea prezent, optica fiind neschimbată pe modelul P10 normal (lentile SUMMARIT-H f/2.2). P10 Plus beneficiază însă de un sistem de cameră mai avansat, cu senzori foto identici, dar cu optică Leica SUMMILUX-H f/1.8.

În timp ce spatele lui P10 este aderent, lateralele dispozitivului sunt lucioase şi uşor alunecoase, însă acest lucru nu conferă senzaţia că dispozitivul ar putea fi scăpat în timpul utilizării normale. Fiind vorba despre un dispozitiv de dimensiuni mici, acesta poate sta foarte bine în mâna oricărui tip de utilizator, iar spatele aderent compensează la acest capitol. În comparaţie, P10 Plus în varianta neagră este clar destinat celor care îşi doresc un smartphone cu display mare, pe care nu îi deranjează utilizarea a două mâini pentru a realiza anumite funcţii. Cu siguranţă, utilizarea lui P10 Plus cu o singură mână ar putea duce la accidente, în special pe versiunea cu spate neted.

Pe laterala din dreapta au fost poziţionate cele două butoane: un buton pentru volum şi un buton „Power” decorat cu accente roşii pe margine, element prezent pe toate variantele de culoare (şi mărime) ale lui P10. Laterala din stânga găzduieşte tăviţa pentru SIM, care poate fi echipată fie cu două cartele nano-SIM, fie cu un nano-SIM şi un card microSD pentru extinderea spaţiului de stocare.

În cele din urmă, în partea de jos au fost integrate cele două mufe ale lui Huawei P10. Este vorba despre jack-ul audio de 3,5 mm, la care compania chineză încă nu renunţă şi mufa USB Type-C pentru încărcare. Tot aici putem găsi şi grila care protejează difuzorul.

Întrucât P10 este un smartphone de dimensiuni „normale” pentru vremurile noastre, acesta poate fi folosit cu uşurinţă chiar şi cu o singură mână. În ciuda faptului că ecranul este protejat de Gorilla Glass 5, Huawei a simţit nevoia să aplice din fabrică o folie de protecţie peste acesta. Motivul din spatele acestei decizii este probabil faptul că vânzările de folii pentru ecranul modelului P9 au reflectat faptul că majoritatea utilizatorilor îşi doresc aşa ceva.

Cei mai curajoşi, care au ales să înlăture această folie spun că motivul includerii foliei în pachet ar fi lipsa unui tratament oleofobic pentru sticla de la Corning, însă noi nu am avut această curiozitate. Deşi folia de plastic nu va oferi niciodată senzaţia de glizare de pe o suprafaţă de sticlă, aceasta nu împiedică utilizarea în parametri optimi a lui P10. Dezavantajul este faptul că folia se zgârie foarte uşor, fiind nevoie de schimbarea ei după câteva luni de utilizare intensă a telefonului. În cele câteva săptămâni de testare pentru P10 şi P10 Plus, am reuşit să zgâriem folia în câteva locuri, în condiţiile în care telefonul a stat doar pe birou sau în buzunar şi nu a fost scăpat sau purtat într-o geantă alături de alte obiecte care ar putea zgâria ecranul.

Tot la capitolul protecţie intră şi carcasa din plastic transparent pe care Huawei a integrat-o în pachetul lui P10, pe care nici nu am găsit-o în momentul în care am desfăcut pachetul. Aceasta este „ascunsă” în buzunarul cutiei în care se găsesc şi manualele de utilizare, pe care aproape nimeni nu le citeşte atunci când cumpără un smartphone nou. Spre diferenţă de folia de protecţie pentru ecran, carcasa ascunde aproape complet designul telefonului, în special spatele strălucitor al celor câteva modele care beneficiază de aşa ceva. Huawei oferă astfel tuturor utilizatorilor o alegere între design strălucitor sau protecţie împotriva accidentelor, totul direct în cutie, fără să fie necesară achiziţia de accesorii. Utilizatorii pot apoi decide dacă vor sau nu să ascundă telefonul în spatele unei carcase din plastic. Noi am ales să nu folosim protecţia în plus.

Părţi pozitive

Design excelent, în special pe modelele „Hyper Diamond-Cut”
Senzor de amprentă rapid
Performanţă de top în utilizare
Camere foarte bune
Folie pentru display şi husă de protecţie incluse în pachet

Părţi negative

Display-ul nu beneficiază de tratament oleofobic
Modelul P10 nu beneficiază de optică îmbunătăţită pentru camera principală
Pictogramele Huawei implicite sunt inestetice

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult