ASUS este unul dintre producătorii de top de laptop-uri de gaming, oferind produse pentru acest segment înaintea multora dintre concurenţii de pe piaţă din prezent. Acest lucru le-a oferit întotdeauna un avantaj în termeni de design şi performanţă, însă în ultimii ani această gamă pare să fi stagnat. Diferenţele de la model la model nu sunt atât de mari la exterior, iar în interior sunt adăugate doar cele mai recente componente disponibile. G752 demonstrează acest lucru, însă confirmă încă odată că ASUS ştie ce face atunci când lansează pe piaţă laptop-uri de gaming.
După cum probabil v-aţi dat deja seama din primul paragraf sau din fotografiile din articol, noul ROG G752 de la ASUS nu aduce mai nimic nou în termeni de design. Acesta beneficiază de aceeaşi construcţie din metal şi plastic dur pe care am întâlnit-o şi pe modele de anul trecut, diferenţele fiind minime. Capacul este în totalitate acoperit cu aluminiu, singurele elemente distinctive fiind două zone luminate într-o nuanţă de portocaliu şi logo-ul ROG reflectiv.
Spatele laptop-ului include fantele de aerisire, care sunt de asemenea iluminate cu LED-uri roşii, însă toate port-urile de conectivitate au fost lăsate pe laterale. Avem pe partea stângă două port-uri USB 3.0, unitatea optică şi card reader-ul, iar pe partea din dreapta se regăsesc două mufe jack pentru căşti şi microfon, un port audio digital, USB Type-C 3.1, alte două USB-uri 3.0, un Mini-DisplayPort, un HDMI, mufa Ethernet şi în cele din urmă mufa pentru alimentare. Nimic nu este cu adevărat nou sau ieşit din comun, ASUS oferind de obicei pe seria de laptop-uri ROG destule port-uri de conectivitate pentru a satisface nevoile oricărui tip de utilizator. Includerea unei unităţi optice este oarecum ieşită din comun în zilele noastre, spaţiul extra putând fi folosit mai degrabă pentru adăugarea unei unităţi de stocare în plus.
Partea cu butoane a laptop-ului este deja standard pentru această gamă de produse. Construcţia laptop-ului este identică cu modelele mai vechi, cu metal pe laterale şi deasupra butoanelor şi plastic mat în jurul acestora, până la marginea de jos. Tastatura este realizată cu butoane de dimensiuni normale şi bine spaţiate. Aceasta este de tip „complet”, incluzând şi un numpad în partea dreaptă, însă oferă şi câteva butoane non-standard. Deasupra butoanelor F1-F12 se regăsesc şase taste proprietare. Primul este dedicat înregistrării şi/sau transmisiunilor de video live din jocuri, în timp ce butoanele M1-M5 pot fi folosite pentru configurarea de macro-uri sau scurtături.
În locul unde pe o tastatură normală se regăseşte Num Lock, ASUS a integrat o tastă cu logo-ul ROG, care porneşte aplicaţia de monitorizare ROG Gaming Center. Pentru accesarea Num Lock este necesară combinaţia de taste FN + Home, lucru care ar putea să îi deranjeze pe cei care folosesc des tastele numerice din dreapta. Butonul „Power” se regăseşte în partea din dreapta sus, deasupra tastaturii şi se aprinde în culoarea roşie atunci când computerul este pornit.
Trackpad-ul de pe ROG G752 a rămas de asemenea neschimbat şi în ciuda faptului că este destul de mare, tot nu a scăpat de cele două butoane din partea de jos. Acesta este compatibil cu gesturi multitouch, însă faptul că nu se apasă fizic, asemeni altor modele moderne este ciudat în 2017.
Performanţă de top
Port-uri de conectivitate
Ecran la 120 Hz
Trackpad pe „stil vechi”
Unitate optică inutilă în zilele noastre
Butonul ROG înlocuieşte clasicul Num Lock