Ai observat, probabil, că telefonul tău aşezat pe o masă vibrează diferit de cel de lângă el care îi aparţine prietenului cu care ai ieşit la o bere. Vibraţiile reprezintă o funcţie foarte importantă a smartphone-urilor moderne. Foarte mulţi oameni se bazează doar pe acestea pentru a şti când primesc un nou apel telefonic, un mesaj pe WhatsApp sau un Like pe Facebook. Însă, în ciuda faptului că aceasta este o caracteristică veche de pe telefoanele mobile, puţină lume ştie cum sunt, de fapt, produse aceste vibraţii.
La majoritatea dispozitivelor mobile, vibraţiile sunt produse de un mic motor electric. Cel mai comun model are un ax prevăzut în capăt cu un dispozitiv cu greutatea distribuită inegal (vă puteţi imagina un clindru de metal tăiată pe jumătate). Când axul se învârte se produc vibraţiile. Este la fel ca atunci când în maşina de spălat bagi un singur obiect greu (ex.: o gheată), iar forţa centrifugă face ca aceasta, la învârtire, să se fixeze pe o parte a cuvei. Deoarece nu are o contragreutate în partea opusă, mişcarea cuvei face ca maşina de spălat să vibreze şi oscileze. Un astfel de motor, numit Eccentric Rotating Motor (ERM), are dimensiuni de aproximativ 10 x 4 mm, iar axul are o grosime de circa 1 mm.
În clipul ataşat puteţi vedea în acţiune un astfel de mecanism.
Alte telefoane, în special modelele premium sau mai noi, folosesc mecanisme mai complicate care nu au ax, numite Linear Resonant Actuator (LRA). În acest caz, vibraţiile, care sunt mai fine şi mai precise, sunt produse de componente care oscilează. Un astfel de motor include o mică bobină, un magnet Neodim, o masă din metal care oscilează şi un arc. Apple a introdus pentru prima dată pe un smartphone de-al său un LRA odată cu modelul iPhone 4S.
Primul telefon mobil care a oferit vibraţiile ca alternativă la soneria clasică a fost Motorola StarTAC, lansat în 1996. Dispozitivul a stabilit şi alte premiere la debut: a fost primul telefon flip/cu clapetă şi cel mai mic telefon mobil din lume la vremea respectivă. Au fost vândute aproximativ 60 de milioane de unităţi, iar modelul este considerat unul dintre cele mai importante din istoria telefoanelor mobile.
Aproximativ 90% dintre utilizatorii de telefoane mobile au experimentat cel puţin o dată vibraţii fantomă, în zonele (în general buzunare) în care obişnuiesc de obicei să ţină dispozitivele mobile, potrivit unui studiu al Georgia Institute of Technology din Atlanta.
Şi Larry Rosen, profesor de psihologie la California State University, a scris despre acest sindrom în cartea sa „iDisorder”. Afecţiunea apare mai ales la cei care folosesc excesiv telefonul mobil şi care verifică compulsiv dacă au primit sau nu apeluri, mesaje sau notificări noi. El explică şi de ce apar vibraţiile fantomă. Creierul celor afectaţi este obişnuit să îşi primească doza de tehnologie şi conţinut, care de obicei vine prin intermediul unui smartphone. Se creează o stare de anticipare, uneori inconştientă, care declanşează în creier percepţia unei vibraţii.
Fenomenul apare mai ales la bărbaţi, deoarece acestia îşi ţin telefonul în buzunarul de la pantaloni.