Unii oameni văd cu atîta claritate viitorul încât aproape că ne întrebăm: sunt cumva călători în timp veniţi din viitor? Vă prezentăm cinci exemple concrete ale unor profeţii legate de tehnologie ieşite din comun.
Laserul
În 1914 apărea romanul SF„Lumea eliberată”, scris de H.G. Wells. În carte, autorul descrie pentru prima dată armele nuclare, care aproape au dus la dispariţia civilizaţiei. „Trinity”, evenimentul detonării primei bombe nucleare reale, a avut loc pe 16 iulie 1945, la peste 30 de ani după apariţia cărţii lui Wells. Dacă această viziune vi se pare extraordinară, trebuie precizat că Wells şi-a imaginat laserele încă din 1898 în cartea „Războiul lumilor”. El vorbea despre Heat-Ray, arme extraterestre care foloseau unde de energie şi puteau topi carnea sau incinera clădiri.
Combustibilii fosili şi încălzirea globală
În 1912, ziarul „Rodney and Otamatea Times” din Noua Zeelandă scria despre încălzirea globală şi efectele devastatoare pe care le va avea în viitor arderea de combustibili fosili. Autorul spunea că arderea cărbunelui va încălzi atmosfera, care este pătura planetei. Efectul de seră avea să fie descoperit abia în 1924 de către matematicianul şi fizicianul francez Joseph Fourier. Mai mult, Karl Benz îşi brevetase primul automobil cu motor cu ardere internă cu doar 24 de ani înainte, iar în 1912 trăsurile încă nu dispăruseră de pe şosele. Autorul necunoscut al articolului scria că în acel moment erau arse în lume 2 miliarde de tone de cărbune pe an, care generau 7 miliarde de tone de dioxid de carbon în atmosferă.
Sateliţii artificiali
În 1945, Artur C. Clarke, celebrul autor de opere SF, era tehnician radar în Royal Air Force. Atunci el a propus un sistem de comunicare prin sateliţi. Primul satelit artificial, Sputnik 1, a fost lansat de Uniunea Sovietică pe orbită în 1957. Astăzi sateliţii extrem de importanţi pentru comunicare, explorare, apărare şi navigaţie.
Dispozitivul pentru traduceri
Gene Roddenberry, părintele celebrului univers SF „Star Trek”, şi-a imaginat multe dispozitive care astăzi sunt o realitate. „Star Trek: The Original Series” a apărut în 1966. Printre acestea se numără tabletele şi un dispozitiv care putea traduce dintr-o limbă în alta în timp real. Aplicaţia Voice Translator, dezvoltată de TalirApps, înţelege 71 de limbi (nu şi klingoniană, deocamdată). Poţi vorbi în limba ta, iar aplicaţia traduce ce ai spus în altă limbă. Mai mult, Sigmo este un mic dispozitiv înzestrat cu un microfon şi un difuzor, care poate fi purtat la gât. Gadgetul le permite la două persoane care vorbesc limbi diferite să se înţeleagă.
Netflix şi YouTube
În 1994, Bill Gates, şeful de atunci al Microsoft, prezicea apariţia unor companii precum Facebook sau Netflix. Viziunea lui este impresionantă deoarece world wide web-ul, protocolul care stă la baza internetului, fusese inventat cu doar cinci ani în urmă de către Tim Berners-Lee.
Într-un interviu acordat revistei Playboy, Gates a spus că PC-urile, care la momentul respectiv erau folosite în special pentru crearea şi editarea de documente, vor deveni unelte pentru accesarea şi partajarea de conţinut media electronic pe internet. „Să spunem că doreşti să vezi un film. Pentru a alege un titlu vei vrea să ştii ce filme le plac altor oameni […]. Vei putea accesa acea informaţie. Apoi vei alege un film şi vei consuma video la cerere. După aceea vei putea spune pe internet ce părere ai avut despre acel film”, a declarat Gates.
Serviciile de care vorbea Gates atunci au apărut ulterior. Este vorba de YouTube, Netflix şi Facebook, platforme extrem de populare.