Proiectoarele au fost întotdeauna alternative mai scumpe la monitoarele şi televizoarele clasice, acestea promiţând însă suprafeţe mai mari de afişare. Un proiector nu este util oricui, însă cei care au nevoie de aşa ceva, în general vor să beneficieze de o imagine cât mai bună şi o perioadă de utilizare cât mai lungă, întrucât lampa unui proiector nu este garantată decât pentru câteva mii de ore. În scenariile de utilizare normală, pentru săli de conferinţe, sau vizionare de filme acasă, durata de viaţă a lămpii nu ar trebui să fie o problemă pentru utilizatori, însă pentru gaming, unde sesiunile de utilizare sunt mai lungi, aceasta ar putea da bătăi de cap.
Acer propune pentru gameri o serie de proiectoare numită Predator, care se laudă cu o durată de viaţă a lămpii de peste 20.000 de ore în modul normal de utilizare şi 30.000 în modul Eco. Cu toate acestea, modelul pe care l-am avut spre testare, Z850, vine cu un preţ cu mult peste cel al concurenţei, cu o serie de funcţii avansate şi cu ceva inedit: un raport de aspect ultra-wide (24:9).
Predator Z850 de la Acer este vândut ca produs de gaming, iar aspectul exterior întăreşte acest lucru. Vorbim despre un proiector cu carcasă vopsită în culorile roşu şi negru decorată cu elemente angulare, care aminteşte de seria de laptop-uri omonimă. În partea de sus regăsim lentila prin care se realizează proiecţia, alături de butoanele de control pentru proeictor, în timp ce restul de conectori sunt poziţionaţi pe una dintre laterale.
Z850 este un proiector low-throw, realizat pentru a putea fi poziţionat foarte aproape de ecranul de proiecţie (sau perete, după caz), în oricare dintre orientări. Poate fi pozţionat pe o masă sau birou la aproximativ 50 cm de suprafaţa de proiecţie, sau pe tavan, fiind compatibil cu monturile VESA. Pentru utilizarea pe birou, proiectorul beneficiază de trei picioare cu filet, care pot fi ajustate pe înălţime.
La capitolul conectică, acesta beneficiază de Două port-uri HDMI, un port VGA in, un port VGA out, intrare Composite, mufă Ethernet, USB Type-A şi Type-B, ieşiri audio 5.1 şi un port RS-232. Nu în ultimul rând, alimentarea se face printr-un conector cu trei pini, similar cu cel pentru sursele de PC.
Z850 este un proiiector mare şi greu, care beneficiază de tehnologia laser pentru a proiecta imaginile. În ciuda preţului său colosal de 4.500 de dolari, acesta nu este un proiector 4K. De fapt, rezoluţia nativă a proiectorului, 1920 x 720 este mai mică şi decât Full HD-ul atât de comun în zilele noastre şi pe smartphone-uri. Se pare că Acer încearcă să promoveze acest dispozitiv ca unul uşor de pus în funcţiune, simpla conectare la un PC cu Windows prin intermediul unui cablu HDMI.
Odată pornit, monitorul proiectează o imagine de 120” în diagonală pe peretele spre care este îndreptat, transformând orice cameră într-un adevărat cinematograf. Este important de menţionat că în ciuda luminozităţii ridicate de 3.000 lumeni, proiectorul tot nu este recomandat pentru a fi folosit pe timp de zi fără draperii trase sau cu lumina aprinsă în cameră. Pentru cea mai bună experienţă, camera trebuie să fie complet întunecată.
Fiind vorba despre un proiector de gaming, am rulat câteva jocuri care au recunoscut rezoluţia nativă a sa, iar rezultatele au fost pe cât de impresionante graţie dimensiunii imaginii, pe atât de neimpresionante din punct de vedere al rezoluţiei. Pentru cineva care obişnuieşte să se joace pe un televizor Full HD sau 4K de la o distanţă relativ mică, fidelitatea rezoluţiei scăzute de pe Z850 nu este tocmai impresionantă de la aceeaşi distanţă. Este recomandată îndepărtarea de suprafaţa de proiecţie şi folosirea unui gamepad pentru un efect „maxim”. Imediat ce te-ai depărtat la aproximativ 2 metri de imagine, Z850 oferă o experienţă cu adevărat imersivă, care beneficiază de culori vii, un contrast excelent şi luminozitate ridicată. Chiar şi în modul Eco, care în teorie ar trebui să prelungească durata de viaţă a proiectorului, acesta arată foarte bine pe întuneric, în ciuda limitării luminozităţii.
În utilizare normală, Predator Z850 este cam zgomotos. Sistemul său de răcire face un zgomot pe care l-am aştepta în mod normal de la un sistem desktop. Modul Eco mai atenuează din sunet, fiind recomandat mai degrabă pentru utilizarea de vizionare de filme, însă gamerii vor dori să îl ţină pe modul mai luminos. Alături de un sistem audio sau o pereche de căşti, zgomotul produs de Acer Predator Z850 nu va fi o problemă, însă cei care se bazează pe difuzoarele interne ale proiectorului cu siguranţă vor fi deranjaţi.
Z850 poate afişa şi imagini Full HD, însă doar pe o suprafaţă limitată a lăţimii şi înăţimii suprafeţei normale de proiecţie. Practic, imaginea Full HD apare undeva în centrul unei imagini la rezoluţie nativă, limitând foarte mult dimensiunea imaginii. Proiectorul de faţă este realizat pentru utilizare în modul ultra-wide, doar în cazuri de urgenţă fiind recomandată utilizarea în format 16:9 sau 4:3.
Pentru vizionarea de filme, este recomandată utilizarea de fişiere cu rezoluţie anamorfică, care să nu lase prea mult loc pentru bare negre deasupra şi sub material. Redarea de clipuri video 16:9 vine la pachet cu bare negre pe laterale, ceea ce înseamnă că majoritatea conţinutului de pe internet nu poate fi afişat pe întreaga suprafaţă de proiecţie (clipurile de pe serviciile online sunt afişate în 16:9). Este recomandată utilizarea unei extensii pentru Chrome pentru afişarea clipurilor 21:9, însă aceasta nu face diferenţa între clipuri cu bare negere sus şi jos, sau clipuri 16:9 native. Astfel, rezultă că majoritatea clipurilor găzduite pe servicii online vor fi tăiate sus şi jos pentru a fi afişate fullscreen.
Meniurile proiectorului sunt simplu de navigat şi configurat, iar multe dintre funcţiile avansate ele lui Z850 precum conectarea la reţea sau utilizarea alături de ochelari 3D cu siguranţă că nu vor fi folosite de foarte mulţi dintre utilizatori. Pentru ataşarea de ochelari 3D este necesară cumpărarea de accesorii în plus, lucru valabil şi în cazul în care doriţi să conectaţi proiectorul la o reţea wireless.
Predator Z850 este un produs foarte greu de testat şi despre care este greu să expui o părere finală. În primiul rând, proiectoarele nu sunt produse pe care consumatorii de rând le cumpără în număr foarte mare. Cei care vor un proiector în general ştiu ce caută şi care funcţii şi capabilităţi sunt mai importante. Atuurile lui Z850 de la Acer sunt suprafaţa mare de proiecţie (120” în diagonală) de la o distanţă foarte mică (jumătate de metru), raportul de aspect ultra-wide, latenţa mică, fiind recomandat pentru gaming, şi luminozitatea mare, alături de o durată de utilizare peste medie.
Desigur, Z850 nu este soluţia pentru toţi cei care sunt în căutarea unui proiector, iar dezavantajele sale precum rezoluţia scăzută atârnă greu în balanţă având în vedere preţul extrem de mare. Cu siguranţă, cei care vor alege acest model sub brandul Predator îl vor alege pentru avantajele sale, în această categorie de produse, preţul fiind pe locul doi, în spatele preferinţelor personale ale cumpărătorului.
Raport de aspect ultra-wide
Luminozitate foarte intensă
Contrast excelent
Culori naturale
Durata de viaţă a lămpii
Zgomotos
Rezoluţie mică
Preţ foarte mare