Dani Clode, studentă la Royal College of Art din Londra, a dezvoltat un dispozitiv pe care nu foarte multă lume l-ar fi imaginat. Este vorba despre un deget opozabil robotic în plus faţă de cele două pe care mâinile umane le au în mod natural. Acesta se ataşează pe partea opusă degetului natural, oferind posibilitatea de a prinde mai multe obiecte deodată sau de a realiza lucruri care erau greu de realizat sau chiar imposibile fără un al şaselea deget la o mână.
Proiectul se numeşte The Third Thumb (cel de-al treilea deget opozabil) şi funcţionează pe bază de motoare cu baterii şi un controller conectat prin Bluetooth. Degetul în sine este flexibil si este realizat din plastic, realizat prin printare 3D. Mişcarea se face prin ataşarea unui cablu la motoarele amplasate pe încheietura utilizatorului, iar controlul este foarte ingenios.
Întrucât majoritatea oamenilor sunt deja obişnuiţi să îşi folosească picioarele în tandem cu mâinile pentru operarea vehiculelor auto, pentru acţionarea unor maşinării precum aparate de cusut sau pentru operarea unor instrumente muzicale, telecomanda poate fi ascunsă în pantoful utilizatorului. Acesta are acces complet la strângerea degetului bionic, cât şi la mişcarea lui în orice direcţie.
Deşi majoritatea proiectelor de acest gen foloseau proteze bionice pentru a corecta accidente care au lăsat persoanele cu un handicap fizic, The Third Thumb al lui Dani Clode încearcă să adauge noi capabilităţi corpului uman prin intermediul tehnologiei. Se pare că sistemul este destul de bine pus la punct încât demonstraţiile prezintă utilizatorii folosind cel de-al şaselea degete de la mână pentru ridicarea de obiecte, pentru jocuri de cărţi şi chiar pentru cântat la chitară.
Momentan The Third Thumb este doar un experiment. Dani Clode nu pare să încerce să vândă acest dispozitiv.