Noua gamă de laptop-uri Lenovo Legion s-a dovedit a fi foarte interesantă în peisajul actual al pieţei, integrând componente puternice în carcase bine construite. Până în prezent am testat modelul de bază, Y520, destinat celor cu bugete mai mici, dar şi modelul Y920, pentru cei care vor întotdeauna performanţă de top. Acum a venit vremea să vedem şi oferta de medie a companiei, care beneficiază de hardware puternic, o construcţie relativ compactă şi un preţ proporţional cu performanţa.
Noul Legion Y720 este un laptop la limita între mid-range şi high-end, păstrând proporţiile compacte ale lui Y520, însă construit cu materiale de calitate înaltă, asemeni Y920. Acesta este construit în mare parte din metal, capacul display-ului şi partea de jos fiind realizate din aluminiu, lucru care conferă rezistenţă în timp şi asigură senzaţia de produs premium, care este plăcut atingerii şi care nu scârţâie în timpul utilizării.
Părţile metalice sunt decorate cu o textură în carouri, care aminteşte puţin de fibra de carbon, un element de design plăcut, chiar dacă nu serveşte niciun scop. Capacul display-ului este decorat cu logo-ul „Y” de culoare roşie, caracteristic produselor de gaming de la Lenovo, însă finisajul semi-mat al capacului se dovedeşte a fi un magnet pentru amprente, destul de greu de curăţat.
Suprafaţa principală, pe care sunt amplasate tastatura şi trackpad-ul alături de difuzoarele stereo JBL, este realizată dintr-un plastic mat şi solid, foarte plăcut atingerii, care este uşor rotunjit la margini pentru a asigura un confort sporit în utilizare. Din păcate, suprafaţa din cauciuc pe care am întâlnit-o sub tastatura lui Y920 nu este prezentă şi pe acest model. Formatul tastelor este identic cu cel al modelelor testate anterior, cu aceleaşi dezavantaje.
Acestea sunt de dimensiuni mari şi sunt plăcute în utilizare, însă numpad-ul non-standard va încurca mulţi dintre utilizatorii obişnuiti cu un numpad clasic, care beneficiază de o tastă „enter” în partea dreaptă. Din fericire, tastele nu sunt mecanice, ca în cazul lui Y920, lucru care recomandă acest laptop şi pentru alte activităţi care implică scrisul, pe lângă gaming.
Trackpad-ul este destul de mic, însă deloc nereuşit. Acesta beneficiază de o suprafaţă semi-mată, şi de apăsare mecanică pe toată suprafaţa, ca în cazul laptop-urilor „normale”, fără butoane separate, ca în cazul multor dispozitive „de gaming”.
La capitolul conectivitate, Lenovo nu dezamăgeşte, oferind trei port-uri USB 3.0, un port ethernet, un jack audio combo, un HDMI, un mini DisplayPort şi chiar un port Thunderbolt 3 pe format USB Type-C, singurul reproş la acest capitol fiind lipsa unui cititor pentru card-uri. Având în vedere hardware-ul din Y720, acesta ar fi putut fi cu uşurinţă fi folosit de fotografi sau videografi, însă lipsa unui card reader îl face mai greu de recomandat către această categorie de utilizatori.
De asemenea, un lucru important de luat în calcul este faptul că pe partea de jos nu există niciun compartiment pentru cei interesaţi de upgrade-uri de stocare sau RAM, deci adăugarea de module sau de unităţi de stocare în plus necesită dezasamblarea completă. Un mare plus al lui Y720 faţă de „fratele” său mai mare, Y920, este însă display-ul cu protecţie mată, care împiedică reflexiile nedorite în timpul utilizării.
În cutia laptop-ului am gasit şi o unitate optică pe USB, un accesoriu foarte ciudat pentru anul 2017. Nu numai că tot conţinutul de care am avea nevoie este disponibil în format digital, însă am ajuns în punctul în care descărcarea unui joc de pe internet este mai rapidă decât instalarea de pe disc. Sistemul de operare vine oricum pre-instalat sau poate fi instalat de pe un stick USB, iar muzica şi filmele sunt acum consumate în principal folosind servicii de streaming. În momentul realizării fotografiilor am şi uitat de acest accesoriu, el rămânând în cutie, neatins. L-am gasit abia când am ambalat laptopul în cutia lui originală pentru a-l pregăti de returnare.
Construcţie solidă şi design plăcut
Destule port-uri de conectivitate
Vine cu unitate optică în pachet
Beneficiază de un sistem audio de calitate
Competitiv din punct de vedere al performanţei
Formatul tastaturi nu este standard
Ecranul 4K este util doar în redarea de conţinut multimedia
Nu poate fi upgradat uşor
Nu are card reader