Evaluate cu şanse minime de recuperare după mai mult de 1.5 ani în stare vegetativă, persoanele aflate în comă pe termen lung după suferirea unor traume la nivelul creierului ar putea avea o nouă şansă la recuperare, prin eforturile unei echipe de medici condusă de doctorul Angela Sirigu.
Tratamentul constă în implantarea unui dispozitiv miniatural în cadrul unei intervenţii chirurgicale minim invazive, cu o durată de aproximativ 20 minute. Ţinta este aşa numitul nerv vag, care porneşte de la baza trunchiului cerebral şi continuă pe ambele laturi ale gâtului, conectând inima, plămânii şi tractul digestiv. Implantul generează impulsuri care sunt preluate de-a lungul nervului vag, acţionând în profunzimea unor centrii nervoşi cu rol important în starea de alertă şi conştiinţă, conectaţi la funcţiile vitale ale organismului. Planul a dat rezultate, pacientul în vârstă de 35 de ani, dintre care 15 petrecuţi în stare de comă, devenind în scurt timp cooperant şi cu semne clare de recuperare.
Deşi aflat într-o stare generală precară, acesta a putut urmări cu privirea medicii din salon şi îndeplini instrucţiuni simple, mişcând capul şi chiar zâmbind celor prezenţi. Părând să confirme recăpătarea stării de cunoştinţă, pacientului au început să-I curgă lacrimi pe obraz atunci când echipa de medici i-a pus muzica favorită.
Echipa condusă de Angela Sirigu speră să aplice această procedură medicală şi altor pacienţi care au suferit traume mai puţin grave, unde şansele pentru recuperare completă sunt mult mai mari.