Ipoteza că am trăi într-o simulare a fost avansată de mai mulţi cercetători şi susţinută de miliardarul Elon Musk. Oameni de ştiinţă de la Oxford University, Hebrew University of Jerusalem şi NRC Kurchatov Institute au desfiinţat această teorie într-o
nouă lucrare.
Calculele prezentate de autori sunt extrem de complexe şi greu de înţeles de către persoane obişnuite. Totuşi, explicând pe înţelesul tuturor, ar fi imposibil ca cineva să construiască un simulator atât de complex. Asta deoarece în interacţiunile cuantice necesare pentru a crea simularea respectivă complexitatea creşte atât de repede încât aceasta nu mai poate fi controlată de computerele clasice sau cele cuantice.
Adăugarea unei singure particule în simulare ar dubla dimensiunea sistemului (simulatorului) necesar pentru a o modela. Pentru doar câteva sute de particule ar fi necesar un computer mai mare decât universul, potrivit celor doi autori ai lucrării, Zohar Ringel şi Dmitry Kovrizhi, ceea ce nu este imposibil, dar puţin probabil să existe.
Şi John D. Barrow, profesor de matematică la Universitatea Cambridge, a sugerat o nouă cale de verificare a adevărului despre Univers. El credea că o simulare imperfectă a realităţii ar avea, inevitabil, nişte disfuncţionalităţi observabile.
Printre cei care susţin ipoteza unui univers artificial în care trăim se numără Elon Musk (şeful Tesla şi al SpaceX), filozoful suedez Nick Bostrom (Universitatea Oxford) şi Rick Terrile (cercetător la NASA JPL). Teoria a revenit în prim plan la jumătatea anului trecut, când Musk, un fel de „star rock” din tehnologie, a declarat că oamenii sunt personaje în jocul video al unei civilizaţii mai avansate. Mai precis, tot ceea ce vedem în jurul nostru – animale, clădiri, plante – reprezintă so simulare pe computer cu grafică foarte bună. Musk spune că tehnologia a avansat atât de repede în ultimii 40 de ani încât în viitor chiar şi nouă oamenilor ne va fi dificil să facem diferenţa între realitate şi realitatea virtuală. Antreprenorul crede că şansa ca noi să nu trăim într-o realitate virtuală este „una la câteva miliarde”.