După o perioadă mai lungă în care mi s-a părut că Sony a umblat cu jumătăţi de măsură în ceea ce priveşte anumite aspecte ale smartphone-urilor sale (vezi camerele), compania a lansat vârful de gamă Xperia XZ1, cu ocazia IFA Berlin 2017. Acesta este cel mai echilibrat model pe care marca japoneză l-a dezvoltat în ultimii ani. Deşi are un design familiar, acesta a fost rafinat. Mai mult, XZ1 rulează din start Android 8.0 Oreo, este foarte rapid, stabil, bine „mobilat” cu funcţii pentru audiofili, iar camera este una demnă de un vârf de gamă. De fapt, aceasta este cea mai bună cameră pe care am folosit-o vreodată pe un smartphone Sony.
Telefonul seamănă foarte mult cu vârfurile de gamă Sony din anii trecuţi. Compania a păstrat şi în 2017 limbajul de design „Omnibalance”, introdus în urmă cu patru ani. Nu sunt un fan al ecranelor de tip „riglă”, lungi şi înguste, introduse de Samsung pe Galaxy S8 şi Galaxy Note 8, dar nu îmi plac nici telefoanele cu raport „screen-to-body” mic. Din această ultimă categorie face parte Xperia XZ1 (screen-to-body 68,6%). Marginile de deasupra şi de sub display sunt, în opinia mea, prea groase şi îţi atrag atenţia de fiecare dată când priveşti telefonul. E ca şi când în faţa ta ar sta o femeie atractivă cu un decolteu generos. Oricât ai vrea să îl ignori, nu poţi şi tot îţi atrage atenţia. Acesta ar fi singurul punct negativ în materie de design la Xperia XZ1. Am putea găsi o scuză pentru această situaţie: XZ1 dispune de difuzoare frontale stereo. Însă, din păcate, acestea nu sunt la fel de puternice ca, de exemplu, cele de pe HTC U11, aşa că m-aş lipsi liniştit de ele pentru un display care să acopere o zonă mai mare de pe faţa telefonului. Senzaţia de display mic în raport cu partea frontală este accentuată şi de faptul că terminalul dispune de butoane software pentru Back, Home şi Recent Apps.
Veşti bune, însă, pentru cei care s-au plictisit de designul Sony vechi de patru ani. Într-un interviu acordat publicaţiei Indian Express, şeful Sony India, Kenichiro Hibi, a declarat că va fi lansată o generaţie de telefoane cu un design complet nou. Primul model va apărea, cel mai probabil, anul viitor.
În rest, calitatea construcţiei, bazată pe sticlă şi metal, este ireproşabilă. Spre deosebire de Xperia XZ, noul model are spatele realizat din metal, nu doar marginile, iar liniile antenelor sunt poziţionate altfel, pe margini, în partea de sus. Sony susţine că noul design al antenelor oferă o conectivitate mult mai bună, oricum ai ţine telefonul în mână.
Marginile laterale şi spatele sunt realizate dintr-o singură bucată de aluminiu. Mai mult, XZ1 este mai subţire decât predecesorul lui (7,4 mm vs 8,1 mm).
În ciuda designului considerat de către unii „prăfuit”, noul Xperia XZ1 a atras multe priviri. Pe doamne şi domnişoare le-a atras imediat culoarea roz (Venus Pink) pe care o are modelul primit la teste (precizez că nu eu am cerut această versiune).
Cum deja ne-am obişnuit la Sony, butonul de On/Off găzduieşte senzorul pentru amprentă. În ciuda suprafeţei mici care ia contact cu degetul, senzorul este foarte precis. Singurul inconvenient este acela că nu poţi înregistra la fel de multe amprente/degete ca în cazul senzorilor poziţionaţi pe partea frontală sau pe spate, deoarece ar fi, de exemplu, incomod să deblochezi telefonul cu inelarul de la mâna stângă. Trebuie precizat faptul că în SUA terminalul nu are senzorul de amprentă activat. Această informaţie este utilă pentru cei care doresc să cumpere telefonul de acolo.
Totodată, noul vârf de gamă Sony include în continuare butonul fizic dedicat pentru cameră. În opinia mea acesta nu este necesar, dar probabil sunt oameni care îl apreciază. Aş fi preferat un buton fizic multifuncţional pentru Home, în locul acestuia, aşa cum are Huawei P10. Pe acel model butonul respectiv găzduieşte senzorul de amprentă şi poate înlocui complet butoanele software.
Este puţin ciudat modul în care Sony a implementat sloturile pentru cartele. Pentru a introduce SIM-ul principal, utilizatorul trebuie să tragă, după ce deschide capacul, cu unghia o tăviţă neagră din plastic, o sarcină care nu este cea mai uşoară din lume. Mai mult, trebuie să fie atent să nu o piardă, deoarece este mică. Ar fi trebuit ca ambele tăviţe să fie lipite de capacul slotului respectiv, la fel ca la alte smartphone-uri. Card de memorie poate fi folosit doar pe versiunea dual-SIM, în locul celei de-a doua cartele (micro-SIM).
Sony Xperia XZ1 are cel mai bunt rating pentru rezistenţă la praf şi apă disponibil pentru un telefon mobil. Este vorba de IP65/68, care este mai bun decât cel IP68, de care dispune Galaxy S8. Terminalele cu certificare IP65/68 sunt rezistente complet la praf şi protejate în două scenarii care presupun lichide: jeturi de mică presiune (o ploaie torenţială, un duş) şi scufundare în lichid (1,5 metri timp de 30 de minute). Este posibil ca un Galaxy S8, care are rating IP68, să nu reziste la jeturi de apă pulverizate pe el, deşi poate fi scufundat şi el în apă.
La fel ca şi celelalte smartphone-uri high-end Sony, Xperia XZ1 are ecran IPS LCD. Display-ul cu diagonala de 5,2 inci are rezoluţie Full HD (1.080p), protecţie Gorilla Glass 5 şi densitate a pixelilor de aproximativ 424 ppi. Ecranul oferă o calitate foarte bună (culorile sunt vii, contrastul ridicat, iar luminozitatea poate fi setată la nivel mare) şi oferă suport pentru HDR. Această tehnologie, suportată de servicii de streaming video precum Netflix, poate afişa un interval semnificativ mai extins atât pentru culori, cât şi pentru contrast. Mai mult, ecranul de pe XZ1 beneficiază de avantajul oferit de tehnologia IPS LCD, care oferă unghiuri de vizualizare mai mari decât cea AMOLED.
Totodată, alte avantaje ale ecranului cu rezoluţie mai mică sunt consumul mai redus de energie şi performanţele mai ridicate în jocuri şi alte aplicaţii care utilizează intensiv GPU-ul.
Precizez faptul că nu mă situez în tabăra celor care spun că un ecran Full HD nu este potrivit pentru un vârf de gamă din 2017. Mie această rezoluţie mi se pare potrivită, mai ales pe un ecran de 5,2 inci. Cred că 2K este o rezoluţie potrivită pentru telefoane cu ecrane foarte mari şi baterii „uriaşe”. Spun asta după doi ani de în care m-am chinuit ţinând de trei ori pe zi conectat la priză un Galaxy S6, care are ecran cu diagonala de 5,1 inci, rezoluţie de 1440 x 2560 pixeli şi o baterie „anemică”, de 2.550 mAh.
Sistem de operare: Android 8.0 Oreo
Ecran: diagonala de 5,2 inci, rezoluţie Full HD (1.080p), 424 ppi, aspect 16:9, protejat cu Gorilla Glass 5
Procesor: octa-core, model Snapdragon 835
Grafică: Adreno 540
RAM: 4 GB
Capacitate de stocare internă: 64 GB (plus slot pentru card micro-SD cu capacitate maximă de 256 GB pentru versiunea dual-SIM)
Cameră: 19 MP (f/2.0), touch focus, face detection, 2.160p@30fps, 1.080p@30/60fps, 720p@960fps; frontală de 13 MP
Baterie: 2.700 mAh
Rezistenţă la praf şi apă: IP65/68
Greutate: 156 g
Performanţe excelente
Cameră foarte bună
Rulează Android 8.0 Oreo
Excelent la capitolul audio (cu căşti)
Rezistenţă la apă şi praf
Partea frontală are un design depăşit
Difuzoarele stereo ocupă mult spaţiu pe partea din faţă, dar nu oferă un sunet impresionant