Prezent în dotarea aproape oricărui smartphone modern, senzorul de amprentă nu este cea mai sigură metodă de autentificare şi nici cea mai comodă, găsirea unui înlocuitor fiind doar o chestiune de timp.
Avem pe de o parte tehnologia Face ID demonstrată de Apple pe telefoanele iPhone 8 şi funcţia de scanare a irisului disponibilă la telefoanele Galaxy S8. Ambele sunt rapide şi plăcut de folosit, dar costisitor de implementat la nivel de hardware şi nu atât de sigure încât să ne putem baza pe ele ca metodă unică pentru deblocarea telefonului.
Încercând să ofere o alternativă, doi foşti angajaţi Leap Motion, o companie specializată de dezvoltarea de senzori pentru sisteme de realitate virtuală, au dezvoltat o formă de amprentare a întregii palme care nu necesită contact fizic direct şi este „imposibil de păcălit”.
Numită PalmID, tehnologia funcţionează prin apropierea palmei de ecranul telefonului mobil şi necesită doar prezenţa unei camere frontale cu rezoluţie de minim 0.3MP, procesul de autentificare durând mai puţin de 100 milisecunde.
Potrivit dezvoltatorului Redrock Biometrics, sistemul PalmID este mai sigur decât autentificarea facială din simplul motiv că nu există prea multe poze în reţelele de socializare care să surprindă în detaliu interiorul palmelor. Comparat folosirii amprentei unui singur deget, sistemul PalmID procesează întreaga palmă ca pe o amprentă gigant, captând mai multe detalii care adaugă la securitatea oferită.