Pe 19 septembrie în acest an am luat o decizie. Mi-am propus ca până la Crăciun să slăbesc cel puţin 10 kilograme. Motivele pentru care am simţit nevoia unei schimbări sunt mai multe. Cu câteva zile înainte, analizele tatălui meu ieşiseră foarte proaste, iar principala cauză, potrivit doctorilor, era alimentaţia nesănătoasă. La momentul respectiv eu aveam aproape 95 de kilograme, la o înălţime de 182 de cm şi intram la categoria supraponderali. Mai mult, nici ultimele analize făcute de mine în urmă cu mai mult timp nu arătau foarte bine, deşi la momentul respectiv aveam 32 de ani. Am decis că este momentul să schimb ceva.
Începând cu 20 septembrie am început să trăiesc (mai) sănătos. Iar astăzi, pe 7 noiembrie, am 82,8 kilograme. Vă voi povesti ce am făcut pentru a ajunge aici, fără a avea pretenţia că „pilda” mea se aplică la toţi cei care citesc aceste rânduri.
Sunt trei elemente esenţiale pe care le-am eliminat din alimentaţia mea zilnică: făina de orice fel (inclusiv pâinea), alimentele prăjite şi zahărul (inclusiv în băuturi). În rest am mâncat tot ce am dorit, fără a face excese. Am rămas surprins încă din primele zile, când am văzut cât de repede scad în greutate. În ceea ce priveşte alcoolul, singura băutură de acest fel pe care o consum este vinul alb sec (prefer Jidvei, la sfatul unui prieten medic), între unul şi trei pahare pe săptămână. În rest mă bazez pe apă, limonade fără zahăr, cafea simplă, ceai verde sau negru. Personal nu consider că acesta este un regim, ci mai degrabă un mod de viaţă (mai) sănătos. Consum în continuare carne fiartă, grătar, ouă fierte, fructe şi legume aproape la discreţie, seminţe crude (floarea soarelui, dovleac – excelente pentru momentele din primele zile de cură când efectiv ţi se face rău de foame) sau ton în diferite salate. În ceea ce priveşte aceste prime zile, precizez că acestea au fost foarte dificile la mine, deoare corpul îşi cerea drepturile. Mi se părea că fără pâine îmi va fi foame permanent. După 4-5 zile m-am obişnuit, iar corpul meu s-a adaptat la noua realitate. Am ajuns acum să mănânc mai puţin de jumătate din cantitatea de hrană pe care o consumam înainte. Pur şi simplu nu am nevoie de mai mult, deoarece mă simt sătul.
Pe 20 septembrie mai aveam o problemă. Înainte să încep să slăbesc nu mai făceam aproape deloc mişcare. Mergeam zi de zi cu maşina la serviciu, iar mersul pe jos pe distanţe medii şi lungi era o raritate. S-a întâmplat ca la începutul „cruciadei” mele împotriva kilogramelor să primesc cadou o brăţară Fitbit Charge 2. Pe mine acest dispozitiv m-a motivat foarte mult în aceste săptămâni. De aceea le recomand tuturor celor care doresc să facă ceva mai multă mişcare să ia în calcul folosirea unei brăţări de fitness. Primul lucru pe care l-am făcut a doua zi după ce am primit dispozitivul a fost să urc pe jos cele 10 etaje de la serviciu. Pentru asta am primit un trofeu de la aplicaţia dedicată, numit Happy Hill, iar acesta lucru m-a făcut ca şi a doua zi să repet isprava. Aşa am ajuns ca aproape în fiecare zi să urc o dată pe zi cele 10 etaje.
De asemenea, mi-am propus ca în fiecare zi să merg cel puţin 6.000 de paşi. Am setat acest obiectiv în aplicaţia Fitbit. De obicei, când ajungeam seara în apropierea casei mai aveam aproximativ 1.500 de paşi până la atingerea obiectivului. De aceea am început să las maşina (la care nu am renunţat) tot mai departe de casă, pentru a face cei 6.000 de paşi. Poate pentru un om care nu este pasionat de tehnologie această motivaţie este slabă, dar la mine funcţionează. Zi de zi încerc să îmi ating obiectivele setate în aplicaţie. O altă funcţie interesantă este monitorizarea greutăţii. Nimic nu mă motivează mai puternic dimineaţa, fizic şi psihic, decât sesiunea de cântărire. La fel ca şi la paşi sau la etajele urcate, aplicaţia Fitbit îmi oferă trofee atunci când îmi ating un nou obiectiv de greutate. Mai mult, am tot timpul parte de sfaturi personalizate pentru o viaţă mai sănătoasă. Un alt aspect important a fost pentru mine monitorizarea somnului. Mi-am stabilit să dorm cel puţin 7-8 ore pe noapte. Fitbit Charge 2 este foarte precisă şi îţi arată chiar şi perioadele în care ai fost treaz. Deoarece are suport pentru notificări (apeluri, mesaje şi calendar) şi afişează ora şi data, la mine brăţara a înlocuit ceasurile de mână.
După cum am scris mai sus, nimic nu mă motivează mai mult decât atingerea obiectivelor de greutate. Când văd dimineaţa că am mai scăzut un kilogram sau două, efectul pozitiv asupra psihicului meu este foarte mare. De altfel, mulţi specialişti recomandă cântărirea zilnică, făcută dimineaţa. Pentru această treabă am căutat un cântar precis şi ieftin, deoarece la momentul respectiv nu aveam foarte mulţi bani. Aşa că am optat pentru modelul Tefal Classic, pe care am dat aproximativ 66 de lei la reducere. Este fiabil şi suportă o greutate maximă de 160 de kilograme. Iniţial am dorit să cumpăr un model Bluetooth, dar preţurile mărcilor cunoscute (ex. Nokia, Leica) trec lejer de 400 de lei. Poate că aş fi făcut efortul financiar, dacă aplicaţia de la brăţara de fitness nu ar fi avut secţiune dedicată în care să introduci zilnic greutatea. După câteva zile poţi vedea un grafic cu tendinţa, dar şi alte informaţii utile, precum evoluţia BMI.
Deoarece am mers mai mult timp pe jos, am decis să fac 30 de minute de sport şi acasă, de patru ori pe săptămână. Am cumpărat două gantere de 5 kilograme, marca Domyos de la Decathlon. Sunt cele mai ieftine pe care le-am găsit în magazinele fizice şi am dat pe ele aproximativ 76 de lei. Exerciţiile le fac timp de două zile consecutive (o zi – biceps, piept, abdomene; următoarea – triceps, umeri, antebraţ) cu pauză de o zi după aceea. Pentru spate nu am deocamdată un aparat, dar este pe lista de cumpărături. Obiectivul meu nu este să fac masă musculară, ci să fiu în formă după ce am pierdut multe kilograme.
Pentru sesiunile mai lungi de mers şi exerciţii folosesc o pereche de căşti wireless, la care ascult muzică. Asta deoarece nu au un fir care să se agaţe în fermoarele de la hainele de toamnă şi nu au nevoie ca telefonul să fie ataşat de corpul meu atunci când lucrez cu ganterele. Deşi am mai multe perechi, modelul folosit de mine este Nokia Wireless Active. Acesta are magneţi foarte puternici care ţin căştile prinse ferm pe piept, autonomie mare (de până la 8 ore) şi rezistenţă la transpiraţie.
Totodată, căştile wireless mai au un avantaj. Pot fi folosite şi pentru convorbiri hands-free atunci cânt te afli la volan. Alte modele pe care le recomand, deoarece le-am testat, sunt, în ordinea crescătoare a preţului: Anker Sound Buds, Samsung Level U sau Creative Outlier Sports.
Repet, aceasta este povestea mea. Am slăbit fără să mă consult cu un specialist în nutriţie (deşi am prieteni medici care mi-au mai dat sfaturi), ci ducând stilul de viaţă care mi se pare potrivit pentru mine. E posibil să fac anumite greşeli (poate renunţarea completă la pâine?), de aceea vă recomand să vorbiţi şi cu un specialist înainte de a începe un regim sau un alt stil de viaţă. E posibil să suferiţi de anumite afecţiuni la care trebuie adaptată dieta. Scopul acestui articol este să le arate oamenilor care se luptă cu kilogramele că este posibil să slăbeşti fără a ţine un regim draconic. Ai nevoie de ambiţie şi, în unele cazuri, de un mic ajutor din partea tehnologiei.
Câteva sfaturi, pe scurt:
– Nu sunt specialist în nutriţie şi recomand ajutor specializat. Totuşi (aştept părerea specialiştilor la comentarii) nu cred că renunţarea la făină, prăjeli şi zahăr poate avea efecte negative asupra sănătăţii.
– Cele mai dificile zile sunt primele 4-5; după acea te obişnuieşti cu noul stil de viaţă, la fel şi stomacul tău.
– Abonamentele scumpe la sală pot fi înlocuite cu exerciţii făcute acasă, dacă nu doreşti să faci masă musculară. Ganterele pot fi folosite pentru multe grupe de muşchi.
– Dacă eşti pasionat de gadgeturi, anumite recompense virtuale – precum cele oferite de brăţara de fitness – te-ar putea motiva, aşa cum se întâmplă în cazul meu. Muzica ajută de asemenea mult în timpul exerciţiilor, fapt dovedit ştiinţific.
– Nu strică să începi această „cruciadă” împotriva kilogramelor împreună cu un prieten sau mai mulţi. Spiritul de competiţie vă va ajuta. Eu am început să slăbesc împreună cu doi prieteni. Am ales chiar şi o „pedeapsă” care să ne motiveze. Cine nu slăbeşte cel puţin 10 Kg până la Crăciun le dă celorlalţi doi o masă îmbelşugată în oraş.