ASUSTOR este unul dintre jucătorii cunoscuţi de pe piaţa dispozitivelor NAS (Network Attached Storage), deşi a intrat în „horă” în 2011. Totuşi, compania a devenit unul dintre cei mai apreciaţi jucători. Produsul se adresează firmelor mici şi mijlocii, dar şi consumatorilor din categoria power-user. Aceste sisteme au început să devină populare ca alternative la servere încă din anii ’90, deoarece oferă acces rapid la date şi sunt uşor de administrat de către oricine, configurarea fiind simplă. Pentru cine nu ştie, un NAS este un dispozitiv de stocare ataşat la reţea care poate acomoda mai multe hard disk-uri sau SSD-uri. Acesta este oarecum similar cu un PC şi dispune de propriul procesor, grafică, memorie RAM dedicată şi porturi. Modelul testat poate fi folosit chiar şi fără un PC, dacă sunt ataşate la el un maus, o tastatură şi un monitor.
Din păcate nu am putut folosi la adevăratul potenţial acest produs, pentru un review mai elaborat, deoarece nu am avut la îndemână un hard disk sau SSD de ultimă generaţie. Am montat în NAS un HDD Seagate BarraCuda SATA II de 320 GB, vechi de câţiva ani.
ASUSTOR AS6404T este un model destul de compact şi uşor, care seamănă cu un mini-PC. În partea din faţă are o mască din plastic care găzduieşte cele patru sloturi pentru hard disk-uri, un ecran LCD monocrom, cinci butoane fizice (unul Power şi altele patru pentru controlul informaţiilor care apar pe ecran), precum şi un port USB 3.0. În rest, carcasa este realizată din metal.
Partea din spate oferă o selecţie bogată de porturi: două LAN, două USB 3.0, unul USB Type-C, unul S/PDIF Audio şi un port HDMI 2.0. Acesta din urmă oferă suport pentru streaming de conţinut video la calitate 4K 60p.
AS6404T este mai silenţios decât PC-ul meu. Când lucrează la capacitate maximă nu trece de 40 dB. Astfel, nu este nici zgomotos, dar nici silenţios. Pentru mai puţin zgomot este recomandată folosirea de SSD-uri.
În cutie sunt livrate: cablul de alimentare, un CD cu software-ul dedicat, două cabluri Ethernet şi şuruburi pentru prinderea unităţilor de stocare în terminale.
Modelul testat este echipat cu un procesor quad-core Intel Celeron de 1,5 GHz, din seria Apollo Lake, care promite performanţe cu 30% mai ridicate comparativ cu generaţia anterioară. Acesta este ajutat de 8 GB memorie RAM DDR3L, care poate fi extinsă până la 16 GB. Cele patru sloturi pentru unităţi de stocare pot acomoda versiuni de 2.5″ sau 3.5″. Capacitatea maximă de stocare recomandată este de 40 TB, folosind hard disk-uri de 10 TB în configuraţie RAID 0.
Utilizând Link Agregation, o tehnologie prin care cele două porturi Ethernet pot fi utilizate simultan, acest NAS spoate atinge, în RAID 5, viteze de scriere de 221 MB/s şi de citire de 219 MB/s.
În cazul în care NAS-ul este ataşat la un router, prima dată când porneşti dispozitivul pe display-ul LCD vezi adresa la care trebuie să mergi în browser pentru a face setarea iniţială.
Procesul este similar cu cel întâlnit la routere sau acces point-uri. La primul pas, se intră în interfaţa web şi se setează o parolă. Apoi se introduc data şi ora. La cel de-al treilea pas se setează unităţile de stocare, SSD sau HDD.
Sistemul de operare dedicat al dispozitivului, ADM 3.0 (Asustor Data Master ), oferă acces la toate funcţiile NAS-ului. De acolo, AS6404T poate fi setat în detaliu şi pot fi instalate aplicaţii din magazinul virtual App Center. Exemple sunt una pentru galeria de imagini, Plex Media Server, uTorrent etc.
Însă, în era mobilităţii, sunt importante aplicaţiile dedicate pentru sistemele de operare mobile, care îţi permit să accesezi datele de oriunde, prin intermediul smartphone-ului. Pentru asta sunt disponibile mai multe titluri, printre care AiData (pentru accesul la datele din NAS), AiRemote (care transformă smartphone-ul în telecomandă pentru dispozitiv), AiPhoto (pot fi accesate imaginile din NAS sau salvate acolo cele din telefon) sau AiVideo (similară cu AiPhotos, dar pentru conţinut video). Aş fi preferat ca ASUSTOR să ofere una singură, care să le includă pe toate. Aceste aplicaţii pot fi securizate cu parole, pentru siguranţă.
Chipset: Intel Celeron J3455 Quad-Core 1.5 GHz (boost up-to 2.3GHz)
Memorie: 8GB DDR3L (4GB x2, Max. 16 GB)
HDD: 4 x SATA3 6Gb/s; 3.5″/2.5″ HDD/SSD
Capacitate maximă: 40 TB (10 TB HDD X 4, RAID 0)
Conectivitate: 3 x USB 3.0, 1 x USB Type-C, 2 x Gigabit Ethernet, 1 x HDMI 2.0, 1 x S/PDIF
Ventilator: 1 x 120 mm
Ecran: LCD
Receptor infraroşu (ASUSTOR oferă, opţional, o telecomandă)
Pentru firmele mici şi mijlocii sau utilizatorii individuali care nu au încredere în serviciile cloud oferite de marii vendori (s-a întâmplat ca bonusurile primite pe „viaţă” să dispară printr-o decizie a companiei) sau sunt creatori de conţinut (fotografi, editori video), ASUSTOR AS6404T ar putea fi soluţia ideală pentru stocarea şi partajarea de fişiere. Produsul celor de la ASUSTOR este uşor de setat şi beneficiază de suport software de excepţie, eficient, intuitiv şi prietenos. Pentru acasă, AS6404T poate fi folosit ca server pentru streaming (oferă suport pentru conţinut 4K) cu consum redus, centru media şi cloud personal. Totuşi, dacă nu ai o problemă cu colectarea de date personale şi nu produci mult conţinut, s-ar putea ca un serviciu cloud precum Google Drive, OneDrive sau Dropbox să fie o soluţie mai eficientă din punct de vedere al costurilor pentru tine sau firma ta, pe termen scurt şi mediu.
Software desktop puternic, bine realizat
Hardware puternic
Simplu de setat şi utilizat
Aplicaţiile mobile nu sunt toate foarte reuşite