Zilele trecute, pe conturile oficiale de Facebook şi Twitter ale Ministerului Apărării din Rusia au apărut postări care prezentau presupuse dovezi ale faptului că guvernul SUA susţine, pe ascuns, organizaţia Stat Islamic. Mesajele erau însoţite de patru imagini, care arătau cum forţele americane lăsau soldaţi ai organizaţiei să se retragă după ce au fost învinşi. „Aceasta este dovada irefutabilă că nu există un efort [american] împotriva terorismului aşa cum comunitatea globală crede”, se arăta în mesaj.
Totuţi, Eliott Higgins, un cercetător de la Kings College din Londra, a descoperit că una dintre imagini este o captură de ecran din jocul video AC-130 Gunship Simulator: Special Ops Squadron, lansat în 2015. Mai mult, un grup numit Conflict Intelligence Team, a descoperit că celelalte imagini au fost făcute în 2016 de către Forţele Aeriene Irakiene în timpul unui bombardament.
După ce aceste informaţii s-au răspândit pe internet, Ministerul Apărării a şters postările, iar într-o declaraţie dată pentru RT oficialii ruşi au admis că imaginea preluată din jocul video a fost o greşeală şi că o investigaţie a fost declanşată pentru a se găsi vinovatul.
Rusia se află, alături de China, în vârful clasamentului statelor care folosesc unelte pentru a manipula reţelele de socializare online şi publicaţiile sau pentru a-i contracara pe dizidenţi, potrivit unui nou studiu realizat în 60 de ţări de organizaţia Freedom House.