Un designer australian pe nume Klemens Schillinger a creat „înlocuitorul pentru smartphone”, o jucările care ar trebui să ajute dependenţii de telefoane inteligente să-şi vadă de activităţile zilnice chiar şi în lipsa acestuia, fără a renunţa dintr-o dată la gesturile care le-au intrat în reflex.
Pentru mulţi posesori de smartphone, orice moment de respiro este o scuză pentru a verifica mesaje de notificare, email-uri sau alte informaţii oricât de puţin interesante apărute în News Feed-ul Facebook. Însă graniţa dintre aducerea unui aport util de informaţie şi transformarea smartphone-ului într-o obsesie care trebuie mereu alimentată trece, cel mai adesea, neobservată pentru utilizatorii care ajung să-şi petreacă o bună parte a zilei cu telefonul în mână, verificând notificări sau derulând liste interminabile de conţinut furnizat din reţelele de socializare.
La fel ca în cazul altor vicii mai bine mediatizate, un rol important în apariţia dependenţei de smartphone îl au micile gesturi repetitive, care în timp se transformă în rutine greu de controlat. Luăm spre exemplu gestul de a scoate telefonul mobil din buzunar, chiar dacă nu aşteptăm un mesaj sau apel urgent, sau acţiunea de a porni ecranul urmată de salturi prin listele de notificări şi meniuri ale aplicaţiilor în căutarea oricărui tip de noutăţi apărute.
Ei bine, ce gadget ar fi mai bun pentru a ne ajuta să scăpăm de aceste obiceiuri, decât unul cu care putem repeta la infiint toate gesturile familiare, însă fără să primim nici un pic din aportul de informaţie faţă de care psihicul nostru a devenit atât de dependent. Apărând mai degrabă ca o jucărie pentru copii de 1-2 ani, înlocuitorul pentru smartphone imită forma, textura şi greutatea dispozitivului real, iar în loc de ecran pune la dispoziţie rânduri de bile din piatră şlefuită care să ne ţină degetele ocupate.
Prezentat cu ocazia unei expoziţii găzduită la Viena, înlocuitorul pentru smartphone ar trebui să ne ajute să ne apropiem de lumea reală, revenind la un stil de viaţă „offline”.