Pare un scenariu demn de un film de la Hollywood, dar este foarte posibil. O ejecţie coronală de masă masivă poate lovi Pământul în orice moment, avertizează astronomii. Omenirea are maxim 15 minute la dispoziţie pentru a se pregăti pentru un astfel de moment.
Vremea în sistemul nostru solar este greu de anticipat şi depinde de activitatea Soarelui. Un val de radiaţii cauzat de o astfel de erupţie are potenţialul de a devasta Terra, deoarece afectează câmpul magnetic şi atmosfera planetei. Ar distruge reţelele electrice, sateliţii, sistemele de comunicaţii terestre şi chiar o mare parte din hrană, care depinde de electricitate pentru a fi produsă şi conservată.
O ejecţie coronală de masă suficient de mare are nevoie de 19 ore pentru a ajunge la planeta noastră. Totuşi, astronomii vor fi siguri că va lovi Terra cu doar 15 minute înainte ca acest lucru să se întâmple.
Erupţii solare mai mici lovesc Pământul cam de 80 de ori pe an. Unele mai mari se întâmplă o dată la 100 sau 200 de ani. Un caz recent de erupţie mai puternică a avut loc în 1989, când reţeaua de electricitate din statul canadian Quebec a fost scoasă din uz. Au fost necesare nouă ore pentru ca electricitatea să ajungă din nou în casele celor 9 milioane de cetăţeni afectaţi.
Cea mai mare erupţie solară consemnată de NASA vreodată s-a produs în 2001. Aceasta a călătorit prin spaţiu cu 7,2 milioane de kilometri pe oră, dar din fericire nu în direcţia în care se afla planeta noastră.