Compania americană Qualcomm a prezentat în sfârşit detaliile oficiale despre următorul său chipset mobil high-end, pe care îl vom vedea probabil integrat în majoritatea smartphone-urilor de top cu Android de anul viitor. Acesta se numeşte Snapdragon 845 şi promite să fie mai puternic decât modelul 835 din prezent, în timp ce consumul de energie ar trebui să scadă semnificativ. Desigur, noul procesor este realizat nu doar pentru smartphone-uri, ci şi pentru computere cu Windows, dispozitive VR şi inteligenţă artificială.
Platforma Snapdragon 845, cum o numeşte Qualcomm, este echipată cu un procesor Kryo 385 cu opt nuclee. Primele patru sunt nucleele de „performanţă”, care operează la 2,8 GHz, care vor fi folosite în aplicaţiile pretenţioase, unde puterea brută este importantă, în timp ce ultimele patru nuclee sunt mai modeste, cu frecvenţă de 1,8 GHz şi consum scăzut, care vor opera diverse operaţiuni din fundal sau aplicaţii mai puţin complexe precum redarea multimedia.
Procesorul din Snapdragon 845 va beneficia de L2 Cache pentru fiecare nucleu în parte şi încă 2MB L3 system cache valabil pentru întregul procesor. Creşterea frecvenţelor şi trecerea pe procesul de fabricaţie LPP (Low Power Plus) FinFET, care este bazat tot pe linia de producţie de 10nm, asigură un consum de energie redus faţă de generaţia precedentă, în timp ce performanţa creşte semnificativ.
La capitolul GPU, Snapdragon 845 promite performanţă mai bună în aplicaţii 3D cu până la 30%. De asemenea, întrucât dispozitivele AR şi VR devin din ce în ce mai populare, noul GPU este capabil să ofere şi funcţii dedicate pentru acestea, precum compatibilitate cu headset-uri cu rezoluţii de până la 2K x 2K la 120 Hz şi capabilitatea de a reda experienţe VR „Room Scale”, fiind Snapdragon 845 primul cip mobil cu această capabilitate, integrând şi senzori îmbunătăţiţi pentru detecţia mişcării şi pentru detecţia mâinilor şi controllerelor de VR.
Procesorul de imagine Spectra 280 oferă acum suport pentru filmări în rezoluţie 4K la 60 de cadre pe secundă, însă vine şi cu alte avantaje la pachet. Pentru prima dată, utilizatorii de Android vor putea să înregistreze clipuri video în HDR şi vor putea să filmeze în slow motion la 480 de cadre pe secundă în rezouţie 720p.
Nu în ultimul rând, Qualcomm laudă capabilităţile de AI ale lui Snapdragon 845, acesta fiind de până la trei ori mai rapid în astfel de operaţiuni decât 835, lansat anul acesta. Compania oferă partenerilor şi un kit de dezvoltare (SDK) numit Snapdragon Neural Processing Engine, care oferă compatibilitate cu suite precum Tensorflow Lite şi Open Neural Network, cele mai folosite platforme pentru dezvoltarea de aplicaţii cu inteligenţă artificială.
Primele dispozitive cu Snapdragon 845 sunt aşteptate la începutul anului 2018, deci probabil că la CES vom vedea primele detalii despre acestea, urmând ca probabil în primăvară, în preajma MWC să şi ajungă pe piaţă.