Google a prezentat în urmă cu doar trei ani primele dispozitive bazate pe Project Tango, tehnologie care ar fi trebuit să revoluţioneze piaţa de smartphone-uri adăugând capabilităţi AR (realitate augmentată) şi alte funcţii avansate pentru scanare 3D şi poziţionare indoors. Se pare însă că pariul pe hardware specializat nu a dat roade, întrucât compania a anunţat închiderea programului, îndemnând dezvoltatorii să încerce noua sa iniţiativă AR proprietară: ARCore.
Project Tango a fost întotdeauna un proiect „zbuciumat”, întrucât necesita integrarea de hardware complex şi scump pentru a funcţiona. În ultimii trei ani, doar două dispozitive comerciale compatibile cu Tango au ajuns pe piaţă: Lenovo Phab2 Pro, un phablet mid-range cu un GPU nepotrivit pentru aplicaţii 3D avansate cu un preţ de dispozitiv high-end şi ASUS Zenfone AR, un flagship foarte scump cu hardware pe măsură. Niciunul dintre acestea nu a reuşit să ajungă în mâinile multor utilizatori.
De asemenea, software-ul dispoznibil pentru dispozitivele Project Tango a fost insuficient. Foarte puţini dezvoltatori au susţinut această iniţiativă, în special din cauza lipsei de dispozitive pentru consumatori.
Alternativa la Project Tango de la Google, ARCore, este o soluţie software, nu foarte diferită faţă de ARKit-ul prezentat de către Apple la începutul verii, odată cu iOS 11. Acesta poate funcţiona pe majoritatea dispozitivelor de pe piaţă, atât timp cât se încadrează într-un anume nivel de performanţă. De asemenea, funcţiile sale sunt limitate faţă de Project Tango. Fără senzori dedicaţi, ARCore nu va putea scana obiecte tridimensionale cu aceeaşi precizie, iar funcţiile de poziţionare spaţială şi navigaţie prin clădiri sunt aproape imposibile în acest moment.
Suportul oficial din partea Google pentru Tango va fi oprit pe data de 1 martie 2018.