Producătorii de televizoare abia au perfecţionat dispozitivele capabile să afişeze conţinut 4K, însă Sony şi alţi câţiva jucători din această piaţă se gândesc deja la viitor, ţintind spre o rezoluţie de patru ori mai mare: 8K. Deşi nu este primul televizor 8K despre care auzim, noul X1 Ultimate Full-Spec HDR 8K Display de la Sony, prezentat la CES 2018, este de departe cel mai impresionant, oferind performanţă mai mare decât cele mai performante şi mai scumpe display-uri profesionale disponibile pe piaţă în acest moment.
CES este un târg care se învârte în jurul tehnologiei de afişare, deci nu este ieşit din comun să vedem prezentări de tehnologii care vor putea ajunge în mâinile consumatorilor în următorii patru sau cinci ani. Sony a prezentat un panou cu diagonală de 85” capabil să afişeze rezoluţia 8K (7680 x 4230 pixeli), care beneficiază de o luminozitate nemaivăzută: 10.000 cd/m2.
Având în vedere că televizoarele de top din prezent se opresc la valori cuprinse undeva între 1.000 şi 1.500 cd/m2, iar monitoarele profesionale de editare video HDR de la Dolby ating 4.000 cd/m2, ce oferă Sony era până de curând de domeniul ficţiunii.
Desigur, la baza acestui televizor stă un procesor de imagine foarte puternic numit X1 Ultimate, capabil să ofere o performanţă de două ori mai bună decât predecesorul său, X1 Extreme, care se găseşte în cea mai performantă gamă de televizoare a companiei.
Nu este clar însă ce tehnologie foloseşte Sony pentru a oferi această luminozitate extinsă. Panourile OLED sunt în general mai puţin luminoase decât cele cu retroiluminare, în timp ce panourile iluminate oferă un contrast mai slab. Compania a prezentat în trecut un televizor care beneficia de un sistem de iluminare pe zone, cu 1.000 de configuraţii posibile numit Backlight Master Drive, iar modelul X1 Ultimate Full-Spec HDR 8K Display ar putea folosi o versiune mai avansată a acestuia.
Când vine vorba despre conţinut pentru un asemenea display, avem deja camere video profesionale capabile să înregistreze în rezoluţie 8K, în timp ce standardul HDR Dolby Vision oferă suport teoretic pentru display-uri cu luminozitate de până la 10.000 cd/m2. Desigur, nu există un preţ pentru acest televizor, acesta fiind un simplu prototip, însă atunci când va ajunge pe piaţă asemenea tehnologie, cu siguranţă nu va fi ieftină.