Lansat în luna iulie 2015, Windows 10 nu s-a bucurat imediat de succes, fiind umbrit de eşecurile anterioare avute cu Windows 8 şi 8.1. Însă asta nu a împiedicat Microsoft să promoveze agresiv noul sistem de operare, inclusiv oferind utilizatorilor posibilitatea să actualizeze gratuit la Windows 10, dacă deţineau o licenţă validă de Windows 7 sau Windows 8/8.1.
Deşi mult mai bun decât predecesorul său, Windows 10 nu a reuşit să convingă utilizatorii să renunţe la interfaţa familiară din Windows 7 în favoarea unei alternative care păstra cu încăpăţânare elemente cum ar fi înlocuitorul pentru Start Meniu inspirat de interfaţa „Modern UI” şi un înlocuitor pentru Control Panel cu funcţionalitate mai degrabă incompletă.
Aproape 4 ani mai târziu şi după revizii succesive care i-au îmbunătăţit semnificativ funcţionalitatea, Windows 10 reuşeşte să egaleze Windows 7 în privinţa cotei de piaţă, dar nu neapărat pentru că ar fi cu mult mai bun decât acesta. Mai degrabă, PC-urile cu Windows 7 ajung la capătul duratei de viaţă, iar odată cu înlocuirea acestora majoritatea utilizatorilor aleg să „împrospăteze” şi sistemul de operare.
Arătând mai degrabă ca un marş forţat, tranziţia la Windows 10 este completă doar în proporţie de 42.78%. Aproape la egalitate, Windows 7 încă deţine 41.86% cotă de piaţă. Cu toate acestea, lipsa driverelor care să asigure compatibilitatea cu PC-uri de generaţie mai nouă face să fie doar o chestiune de timp până ce şi Windows 7 va cădea în uitare.
Văzut mai puţin ca un produs finit şi mai mult ca un serviciu care poate fi îmbunătăţit în mod continuu, Windows 10 are toate şansele să fie mai longeviv decât Windows 7.