Microsoft a anunţat că Windows Defender va putea îndepărta şi aplicaţii care, deşi nu intră neapărat la categoria malware, pot constitui un pericol la adresa utilizatorilor.
Promovate pe diverse site-uri ca instrumente pentru „optimizarea” performanţelor PC-ului, sau alt scop „esenţial” pentru utilizator, aplicaţiile din categoria scareware bombardează utilizatorii cu mesaje convingătoare, simulează diverse activităţi şi descoperă probleme inexistente, la final solicitând în mod insistent achiziţionarea versiunii premium a aplicaţiei.
”A fost observat o creştere a numărului de aplicaţii aşa zis gratuite, care oferă servicii de scanare şi remedierea anumitor erori, după care folosesc mesaje alarmante pentru a speria utilizatorii în a plăti pentru versiunea premium a aplicaţiei” declară Barak Shein, liderul echipei Windows Defender.
Microsoft consideră aceste aplicaţii ca fiind „problematice” pentru utilizatori Windows obişnuiţi, încât Windows Defender le va eticheta de acum drept „software nedorit” şi asigura îndepărtarea automată din PC-urile compromise.