Principalul motiv pentru care preţul plăcilor video a urcat la valori ameţitoare este apetitul insaţiabil al „minerilor” de cripto-monete pentru acceleratoare grafice pentru PC, singurele care pot genera în mod profitabil monede virtuale ca Ethereum şi Monero. Însă „distracţia” ar putea ajunge la final destul de curând.
Pentru a înţelege mai bine situaţia, nu trebuie decât să aruncăm o privire către mult mai cunoscuta monedă Bitcoin. La începuturile sale, şi aceasta putea fi generată folosind PC-uri performante, însă apariţia dispozitivelor de tip ASIC Miner, mult mai eficiente, a scos rapid din joc amatorii care nu au ţinut pasul cu noile tendinţe, costul generării monedei Bitcoin pe PC devenind mult mai mare decât valoarea acesteia la tranzacţionare.
Vestea bună, pentru pasionaţii de jocuri PC, este că preţul plăcilor video ar putea scădea la valori „suportabile” în a doua jumătatea a acestui an, când este programat debutul noilor dispozitive pentru minat. Vestea proastă este că pentru a nu fi scoşi din joc, „minerii” care doresc să rămână în activitate vor avea de investit sume considerabile în achiziţionarea de noi echipamente.
Însă vestea şi mai proastă ar putea fi pentru producătorii de plăci video, sfârşitul erei „GPU mining” fiind cu siguranţă urmată de inundarea pieţei cu plăci video second-hand, mult mai ieftine decât cele din magazine.
Totuşi, specificaţiile noului ASIC Miner F3 anunţat de compania chineză Bitmain lasă unele semne de întrebare. Detalii cum ar fi 72GB memorie DDR3 şi o configuraţie cu trei plăci de bază indică mai degrabă tot o soluţie bazată pe chip-uri grafice, nu ASIC-uri dedicate. Însă hardware-ul optimizat ar putea avea un raport performanţă/preţ superior, prezentând o soluţie mai eficientă celor care generează monede virtuale la scară industrială. Astfel, chiar dacă nu va opri cu totul folosirea plăcilor video în scopul generării de monede virtuale, noul dispozitiv ar putea face mai puţin rarefiate stocurile disponibile în magazine.