Mii de corpuri de oameni morţi sunt deja îngheţate în nitrogen lichid, aşteptând ca ştiinta sau o civilizaţie extraterestră pe care omenirea o va întâlni să găsească soluţii pentru a le readuce la viaţă. Criogenia este o afacere prosperă. Asta deşi sunt experţi care susţin că totul este o escrocherie.
Acum, un nou startup, numit Nectome, vrea să conserve creierele clienţilor astfel încât toate informaţiile din ele să fie descărcate mai târziu, când tehnologia va permite acest lucru, apoi încărcate într-un computer, serviciu cloud sau într-un robot ori cyborg.
Nectome s-a dezvoltat într-un incubator renumit, Y Combinator, şi a atras deja finanţări în valoare de 1 milion de dolari. Cei care doresc să le fie păstrate creierele trebuie să plătească 10.000 de dolari. Asta deşi nu se ştie, deocamdată, dacă amintirile pot sau nu fi păstrate într-un ţesut mort.
Firma foloseşte un proces de îmbălsămare high-tech pentru creiere (numit „Crioprezervare stabilizată cu aldehidă”), care păstrează intactă harta conexiunilor neuronale, dar nu garantează că memoriile vor fi extrase sută la sută în viitor. Cei doi fondatori ai Nectome, Michael McCanna şi Robert McIntyre, sunt câştigători ai Brain Preservation Prize.
Unul dintre primii clienţi este miliardarul Sam Altman, preşedintele Y Combinator. Pe lista de aşteptare se află şi alte 24 de persoane. „Creierul meu va fi încărcat într-un cloud, presupun”, a declarat Altman.
Startup-ul susţine că până la sfârşitul acestui secol descărcarea datelor dintr-un creier conservat va fi posibilă.