Huawei a decis să dezvăluie P20 Lite înainte de fastuosul eveniment de prezentare de la Paris dedicat seriei P20. Noi am pus mâna pe el înainte de lansare şi l-am întors pe toate părţile şi am descoperit câteva lucruri neaşteptate. În timp ce design-ul exterior este mult mai apropiat de ceea ce ne aşteptăm să vedem de la un dispozitiv premium, P20 Lite are şi alte avantaje sub „caroserie” care impresionează. Desigur, pentru a atinge un preţ de medie, Huawei a trebuit să facă câteva compromisuri la care ne aşteptam, însă rezultatul final nu este deloc rău.
Dacă în trecut dispozitivele din seria P în variantă „Lite” puteau fi considerate variante ceva mai puţin atractive din punct de vedere al design-ului exterior, pentru gama P20, Huawei a decis să împrumute mai multe elemente de la versiunea „premium”. Astfel, avem de a face cu un smartphone cu display mare, cu un decupaj în partea centrală. Aici găsim senzorii frontali, camera foto şi un mic difuzor pentru apeluri, în timp ce sigla Huawei a fost poziţionată în partea de jos. Ecranul este rotunjit la colţuri, o premieră pentru dispozitivele producătorului chinez, în timp ce „bretonul” din partea de sus aduce câteva schimbări la nivel de interfaţă.
Partea din spate este însă aproape identică cu cea de pe varianta „standard” P20, cu un sistem dual-camera poziţionat în stânga, cu senzorii pe verticală, un panou de sticlă pe întreaga suprafaţă şi un senzor de amprentă poziţionat central, într-un loc uşor accesibil. Un lucru interesant pe care l-am observat pe marginile panourilor de sticlă de pe P20 Lite este faptul că de jur-împrejur există câte un strat de plastic destul de gros, care este evident doar atunci când te uiţi mai atent la detalii. Acesta face legătura între sticlă şi rama din aluminiu, fiind mai degrabă un sistem de protecţie integrat pentru a face faţă mai bine şocurilor mecanice. „Rama” din plastic preia vibraţiile loviturilor, scăzând astfel riscul de spargere.
Un dezavantaj al noului design, pe care l-am întâlnit şi pe iPhone X, este faptul că atunci când telefonul este poziţionat pe masă, protuberanţa camerei îl face să nu fie perfect stabil. Apăsarea pe colţul opus realizează un „joc”, care am fi preferat să nu existe. De asemenea, obiectivul camerei şi rama din jurul său ar putea fi deteriorate în timp din cauza contactului cu masa sau de la frecarea în buzunar.
Lateralele telefonului nu s-au schimbat foarte mult de la generaţiile precedente. Pe dreapta avem butoanele fizice, cel dublu pentru volum fiind poziţionat în partea de sus, iar Power puţin mai jos, într-o poziţie naturală pentru apăsare cu degetul mare al mâinii drepte. Pe partea din dreapta avem doar tăviţa pentru cele două cartele SIM sau combo SIM + microSD, o caracteristică standard pe dispozitivele Huawei de până acum, în timp ce în partea de jos avem de la stânga la dreapta un jack pentru căşti, un port USB Type-C şi difuzorul pentru apeluri. Se pare că seria Lite rămâne fidelă jack-ului audio, în ciuda faptului că modelele premium au renunţat încă din toamnă la această caracteristică.
Fiind un smartphone realizat în totalitate din sticlă, chiar şi cu un strat în plus de protecţie în jurul panourilor din sticlă, P20 Lite ar trebui folosit alături de o husă de protecţie pentru a evita eventualele accidente. Acest model nu este livrat cu o husă în pachet, însă fiind un dispozitiv care se aşteaptă a fi foarte popular, vor exista multe modele compatibile pe piaţă de la producătorii specializaţi de accesorii.
Design modern „premium”
Construit din materiale de calitate
Jack de căşti şi USB Type-C
Suportă carduri microSD şi dual SIM
Cameră foto decentă pentru segmentul mid-range
Construit pe aceeaşi platformă hardware precum predecesorii săi
Camera este ieşită în relief în ciuda lipsei stabilizării optice
Modul portret al camerei este dezamăgitor
Autonomie de medie
Preţ crescut faţă de generaţiile precedente