Bitdefender a lansat oficial pe piaţa locală dispozitivul BOX, care protejează de ameninţări informatice toate gadgeturile inteligente din locuinţe, precum: smartphone-urile, PC-urile, prizele, întrerupătoarele, lămpile, televizoarele, termostatele, camerele video de securitate sau aparatele de aer condiţionat conectate. Pentru majoritatea producătorilor acestor echipamente securitatea nu reprezintă o prioritate. Recent a făcut valuri ştirea despre o bază de date importantă a un cazinou din SUA care a fost compromisă prin intermediul unui termometru inteligent dintr-un acvariu.
Bitdefender BOX a fost gândit pentru a funcţiona, în cel mai bun scenariu, împreună cu routerul existent din locuinţa utilizatorului, dacă acesta este un model de la un producător de încredere. BOX poate, însă, îndeplini şi funcţiile de router, dacă este nevoie.
Produse similare au fost lansate şi de alte companii de securitate cunoscute. Exemple sunt Norton Core şi F-Secure SENSE. Acestea, însă, înlocuiesc routerele din locuinţe, nu funcţionează împreună cu ele.
Ajuns la a doua generaţie, Bitdefender Box se conectează direct la cablul prin care intră internetul în locuinţă, apoi routerul este conectat la BOX cu un alt cablu. Mai simplu, aparatul Bitdefender funcţionează ca un filtru pe o conductă sau un punct de securitate la intrarea într-o zonă (reţeaua din locuinţa utilizatorului).
Bitdefender BOX este primul produs hardware al Bitdefender şi protejează de ameninţări informatice atât dispozitivele tradiţionale (telefoane, laptopuri, tablete, PC-uri), cât şi alte tipuri de gadgeturi conectate la internet, precum cele enumerate mai sus. BOX blochează toate adresele URL nesigure sau periculoase pentru a proteja utilizatorii împotriva tentativelor de phishing şi fraudă online. Modulul de evaluare a vulnerabilităţilor scanează, identifică şi evidenţiază în mod continuu punctele slabe ale reţelei în materie de securitate. Dispozitivul identifică şi blochează tentativele de exploatare a vulnerabilităţilor dispozitivelor din reţea. Când un dispozitiv nou se conectează la reţea, Bitdefender BOX îl detectează şi trimite o notificare imediată către aplicaţia Bitdefender Central, astfel încât utilizatorii să poată controla acţiunile permise pentru dispozitivul respectiv. Mai mult, sistemul de prevenire a atacurilor externe inspectează traficul de internet şi indică orice încercare de a exploata vulnerabilităţi în gadgeturile smart din casă, inclusiv prin încercări de spargere a parolelor.
Dispozitivul se adresează în primul rând familiilor care au cel puţin un gadget conectat la internet în locuinţă, potrivit lui Florin Talpeş, fondatorul şi directorul executiv al Bitdefender.
Piaţa caselor inteligente se află într-un stadiu incipient în ţara noastră, dar pe unele pieţe vestice pe care Bitdefender a lansat BOX media gadgeturilor conectate din locuinţă este de 15 dispozitive, potrivit lui Talpeş. De aceea, Bitdefender se aşteaptă să vândă doar „câteva mii de unităţi” în primul an pe piaţa locală.
În România, Bitdefender BOX costă 1.000 de lei, iar în preţ este inclusă şi o licenţă pe un an la Bitdefender Total Security. După primul an de utilizare, abonamentul va costa 300 de lei pentru 12 luni. Cei care nu doresc să îl prelungească pot folosi în continuare BOX pe post de router, dar fără funcţiile de securitate.
Produsul va fi disponibil în prima lună în exclusivitate la eMAG, iar ulterior va putea fi cumpărat şi de pe site-ul Bitdefender şi de la partenerii autorizaţi.
Dispozitivul este produs în România, la Satu Mare, în fabrica grupului german Zollner.