Lenovo YOGA 920 review: ce înseamnă 2-in-1 premium cu Windows

04.05.2018
Lenovo YOGA 920 review: ce înseamnă 2-in-1 premium cu Windows
Construcţie, design, ergonomie şi specificaţii

Computerele din seria Yoga 900 de la Lenovo sunt printre puţinele de pe piaţă care oferă o atenţie sporită în primul rând design-ului. 920, modelul din prezent al acestei game de produse nu se abate de la această tradiţie şi oferă un design impresionant, dar promite şi performanţă ridicată, fiind echipat cu cele mai puternice componente de pe piaţă disponibile pentru computere ultraportabile.

Construcţie, design şi ergonomie

Lenovo Yoga 920 este încadrat în gama de ultraportabile de top, însă încă de la prima vedere putem observa că nu este tocmai printre cele mai uşoare sau mici laptop-uri. Întrucât performanţa este foarte importantă în această categorie de preţ, Lenovo a preferat să realizeze un dispozitiv puţin mai gros, care să poată fi răcit corespunzător în utilizare, însă a ales şi integrarea unor materiale mai puţin convenţionale care au dus la creşterea greutăţii.

La 1,37 kg, acesta cu siguranţă nu este un laptop foarte greu, însă am văzut în ultimii câţiva ani computere configurate similar cu greutate mai mică. Motivul pentru care acesta are câteva sute de grame în plus este panoul de sticlă Gorilla de la Corning, care acoperă capacul display-ului în întregime, acesta fiind decorat cu un model elegant, în nuanţe de albastru şi verde închise, cu o textură din puncte albe care descriu nişte valuri. Conform broşurii incluse în pachetul computerului, acest model grafic este disponibil doar pe ediţia limitată „Vibes of Elegance”, imagine realizată de designerul Louis Aymonod. Nu găseşti orice cutie de laptop o broşură care descrie procesul de design.

Sticla este întâlnită şi la interior, un panou de Gorilla Glass acoperind în întregime şi display-ul 4K de 13,9”. Acesta din urmă se bucură de o ramă foarte subţire pe trei dintre laturi, doar în partea de jos fiind prezentă o bandă neagră mai groasă. Aici sunt găzduite cel mai probabil diversele componente care alimentează display-ul cu energie şi care fac conexiunea cu placa video, cât şi controller-ul de imagine şi cel mai probabil antenele pentru Wi-Fi şi Bluetooth.

Restul computerului este construit în întregime din aluminiu tăiat cu mare precizie. Yoga 920 vine cu balamaua cu zale, similară cu cea a unei brăţări de ceas, care a devenit un simbol a seriei, oferind o stabilitate foarte bună indiferent de poziţia în care display-ul este înclinat. Acesta poate fi rabatat la 360 de grade, iar calitatea balamalei este foarte importantă pentru un astfel de laptop. În niciun moment nu pare că aceasta ar putea ceda, mişcarea display-ului fiind foarte lină şi stabilă. Această experienţă, alături de sticla de pe capac şi metalul plăcut atingerii asigură sentimentul de produs premium în utilizare.

Tastatura este cea standard pentru laptop-urile Lenovo pentru birou, cu design aerisit, spaţiere bună între taste şi un layout european, cu tasta Enter pe verticală. Cursa tastelor este destul de mică, însă fiecare buton în parte oferă un feedback pronunţat la apăsare. Tastatura este iluminată cu LED-uri albe, iar sub aceasta găsim un trackpad modern. Acesta are delimitări vizuale pe suprafaţa sa pentru click stânga şi dreapta, însă poate fi folosit asemeni oricărui trackpad multi-touch. Există un click mecanic pe toată suprafaţa sa, iar gesturile pentru scroll şi click dreapta cu două degete funcţionează exact cum ne-am fi aşteptat. În partea din dreapta, sub tasta „săgeată dreapta”, găsim şi un senzor de amprentă capacitiv, compatibil cu tehologia Windows Hello. Acesta asigură autentificarea rapidă în Windows 10, şi devine şi mai util dacă luăm în considerare faptul că lipsa unui numpad poate face introducerea unui cod PIN mai lentă.

La capitolul conectivitate, Lenovo a integrat mai multe port-uri decât ne aşteptam. Alţi producători preferă să rămână la unul sau două port-uri USB Type-C cu sau fără Thunderbolt şi un jack audio. 920 are două port-uri cu Thunderbolt, un jack audio, dar şi un USB 3.0 Type-A cu capabilitate de încărcare pentru alte dispozitive chiar şi atunci când laptop-ul este închis. Din păcate, nu există un cititor de carduri SD sau microSD, ceea ce va face acest model mai greu de recomandat celor care lucrează cu camere foto. Ce-i drept, multe au acum Wi-Fi pentru transfer, însă procesul de copiere este mai lung şi mai greu de iniţiat.

Nu în ultimul rând, Yoga 920 vine echipat şi cu un stylus activ, compatibil cu funcţionalitatea Ink din Windows. Acesta este alimentat de la o singură baterie AAAA şi este echipat cu două butoane pe corpul său şi unul în partea de sus, asemeni unui pix. Pentru a ţine stylus-ul ataşat de laptop, Lenovo oferă şi un suport din plastic care poate fi introdus în mufa USB Type-A, o soluţie nu tocmai elegantă, având în vedere că alte companii folosesc magneţi sau suporturi dedicate pentru ataşarea de lateralele computerului.

Specificaţii

  • Nume: Lenovo YOGA 920-13IKB Glass
  • Ecran: 13,9”, IPS, UHD, glossy (Gorilla Glass), touchscreen
  • CPU: Intel Core i7-8550U (4 core/8 threads, 1,80-4 GHz, 8MB cache)
  • GPU: Intel UHD Graphics 620
  • RAM: 16 GB
  • SSD: Samsung 512 GB
  • Sunet: JBL stereo (Dolby Atmos doar pentru căşti)
  • Conectivitate: Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.1, 1x USB 3.0 always on charging, 2 x USB Type-C Thunderbolt 3, 3.5 mm jack (combo)
  • Alte dotări: tastatura cu iluminare (alb)
  • Acumulator:  4 celule
  • Greutate: 1,37 kg
  • Sistem de operare: Windows 10 Home (64 bit)

Galerie foto

 

Părţi pozitive

Design cu atenţie la detalii
Materiale premium
Performanţă peste aşteptări
Display 4K foarte bun la luminozitate maximă
Mufa USB Type-A
Autonomie decentă

Părţi negative

Sticla de pe capacul exterior este fragilă şi adaugă greutate
Suportul pentru stylus ocupă port-ul USB Type-A
Luminozitatea display-ului lasă de dorit pe setările medii

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult